Methaplanet

ABP investeert in innovatieve groen gasproducent Methaplanet

Pensioenfonds ABP investeert zes miljoen euro in het Nederlandse bedrijf Methaplanet. Methaplanet maakt energiekorrels van mest waar veel stro in zit, waarmee efficiƫnter biogas kan worden geproduceerd. De investeringsrond werd ook ondersteund door de bestaande investeerders EIT InnoEnergy en business angels.

Het vergisten van drijfmest is alleen lonend als er voldoende mest is. De gemiddelde veehouder in Nederland is hier te klein voor. Door energiekorrels van stromest toe te voegen, kan een hogere biogasproductie worden bereikt. Hierdoor is de aankoop van een vergistingsinstallatie voor veel boeren eerder rendabel.

Methaplanet International is een innovatieve scale-up. Het bedrijf heeft een werkende fabriek in Frankrijk gebouwd en samen met partners een demonstratiefabriek in Spanje gerealiseerd. Het bedrijf wil de investering van ABP gebruiken om in Nederland verder te groeien.

Voor ABP is dit een zogenaamde impactbelegging, die als doel hebben een positieve meetbare sociale en milieu-impact te maken. ABP maakt in totaal 10 miljard euro vrij voor dit soort beleggingen in Nederland. Deze investering valt onder het ABP Nederlands Energietransitiefonds (ANET).

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl