RWE Nordseecluster

RWE bouwt offshore windparken in Duitse Noordzee

RWE heeft de definitieve investeringsbeslissing voor haar Nordseecluster-projecten genomen. Het bedrijf gaat in de Duitse Noordzee offshore windprojecten met een totale capaciteit van 1,6 GW bouwen. De windparken komen op zo’n vijftig kilometer ten Noorden van het Duitse Waddeneiland Juist.

RWE heeft al zes offshore windparken voor de Duitse kust gerealiseerd. Hier worden er nu dus twee aan toegevoegd. In de eerste fase bouwt RWE Nordseecluster A, met een capaciteit van 660 MW. De constructie van enkele componenten van dit windpark is al gestart. De constructie op zee staat voor volgend jaar op de rol. Begin 2027 moet dit deel van het project zijn afgerond met de aansluiting van 44 windturbines op het elektriciteitsnet. Het tweede deel van het project, Nordseecluster B krijgt een capaciteit van 900 MW. Zestig turbines zorgen vanaf begin 2029 voor extra capaciteit.

De onderneming onderstreept geen leningen te hebben afgesloten met het Duitse Federale Netwerk Agentschap (Bundesnetzagentur) voor de twee sites. RWE heeft wereldwijd inmiddels 19 offshore windparken in gebruik genomen in de afgelopen twintig jaar. Het bedrijf heeft zichzelf tot doel gesteld om tegen 2030 de offshore windcapaciteit te verdriedubbelen, tot 10 GW.

Partnerships

Het Duitse energiebedrijf heeft diverse partnerships gesloten voor de bouw van de windparken. Atlantique Offshore Energy, onderdeel van Chantiers de l’Atlantique zorgt voor twee offshore omvormer-substations. Hellenic Cables levert de kabels. De funderingen worden gebouwd door Dajin Offshore en geïnstalleerd door Van Oord. Vestas levert de windturbines. Deze worden getransporteerd door Havfram Wind.

Beeld: RWE

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl