Thorizon

Thorizon sluit R&D overeenkomst met EDF

De Nederlands-Franse start-up Thorizon en EDF R&D hebben een overeenkomst getekend om verder te gaan met het ontwerp van de Thorizon One gesmolten zout reactor. EDF neemt de berekeningen van Thorizon onder de loep en voert verdere analyses uit om te zien hoe de reactor kan worden ingepast in de plannen van EDF.

De Thorizon One kan 100 MW elektriciteit produceren. De reactor is flexibel af te stemmen op de vraag en kan tussen de 50 en 300 MW leveren. Het bijzondere aan de reactor van Thorizon is dat deze is opgebouwd uit cartridges van gesmolten zouten. Deze worden iedere vijf tot tien jaar vervangen. Het voordeel hiervan ten opzichte van andere gesmolten zout reactoren is dat materiaalcorrosie wordt voorkomen en het volume gebruikte brandstof kleiner is.

EDF is erg geïnteresseerd in de toepassing van cartridges. Daarom ondersteunt het bedrijf de start-up ook via het France 2030 programma. Thorizon is verheugd om samen te werken met EDF omdat dit bedrijf wereldwijd de meeste kennis over kernenergie bezit. De start-up hoopt dan ook haar technologie in de toekomst samen met EDF te kunnen realiseren als toevoeging op andere ontwikkelingen op het gebied van kernenergie.

Thorizon is ontstaan als spin-off van NRG. Het bedrijf heeft nu kantoren in Amsterdam en Lyon. De start-up richt zich op de ontwikkeling van kleine modulaire kernreactoren, gebaseerd op gesmolten zout technologie. Het maakt hierbij gebruik van kernafval met een lange halfwaardetijd als brandstof. De onderneming werkt aan de ontwikkeling van een demonstratie-installatie. Hiertoe krijgt het ondersteuning van verschillende bedrijven, zoals Orano, Tractebel en EDF. Ook krijgt het ondersteuning van de Franse staat via het France 2030 programma.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl