Het internationaal energieagentschap IEA ziet wereldwijd een verschuiving ontstaan van aardgas naar aardolie. De Russische invasie van de Oekraïne dwingt elektriciteitsbedrijven over te stappen op alternatieven voor Russisch aardgas. Het energiebureau verwacht dan ook een vraaggroei van 2,1 miljoen vaten per dag.

Het stijgende olieverbruik voor elektriciteitsopwekking en de omschakeling van gas op olie zorgt voor een stijgende trend in de olieproductie. En dat terwijl de groei in de oliemarkt aan het begin van het jaar nog vertraagde. Het IEA raamt de mondiale vraag naar olie nu op 99,7 miljoen vaten per dag. In 2023 zal dat stijgen naar 101,8 miljoen vaten. De Russische olieproductie vormt uiteraard een uitzondering op de stijgende lijn. De analisten verwachten dat die met éénvijfde zal afnemen.

Het mondiale olieaanbod bereikte in juli een post-pandemisch hoogtepunt van 100,5 miljoen vaten per dag na afronding van de onderhoudstops van productielocaties in de Noordzee, Canada en Kazachstan. OPEC+ verhoogde de totale olieproductie met 530 duizend vaten, in lijn met de hogere doelstellingen en niet-OPEC+ steeg met 870 duizend vaten per dag. Verwacht wordt dat het mondiale olieaanbod tegen het einde van het jaar met nog eens één miljoen vaten per dag zal stijgen.

De productie van de mondiale raffinaderijen  steeg in juli met 1,1 miljoen vaten per dag en zal deze maand met nog eens 350 duizend vaten toenemen. Daarmee bereikt de raffinage het hoogste niveau sinds januari 2020. De stijging was groter dan de vraag naar geraffineerde producten, waardoor de kraker- en raffinagemarges scherp onder de recordhoogtes van juni doken. De wereldwijde raffinagevolumes zullen nu stijgen met 2,6 miljoen vaten per dag in 2022 en 1,3 miljoen vaten per dag volgend jaar.

Rusland

De Russische olie-export daalde in juli met 115 duizend vaten per dag tot 7,4 miljoen vaten. Aan het begin van het jaar produceerden de russen nog 8 miljoen vaten per dag. De uitvoer van ruwe olie en olieproducten naar de VS, het VK, de EU, Japan en Korea is sinds het uitbreken van de oorlog met bijna 2,2 miljard vaten per dag gedaald. De exportinkomsten zijn gedaald van 21 miljard dollar in juni tot 19 miljard dollar in juli, als gevolg van zowel lagere volumes als lagere olieprijzen.

Prijsdaling

Door de stijgende olievoorraden en de toenemende bezorgdheid over de verslechterende economische vooruitzichten zijn de prijzen met ongeveer dertig dollar per vat gedaald ten opzichte van de piek in juni. Voor de productprijzen en de raffinagemarges was de daling zelfs nog steiler omdat een sterke toename van de raffinageactiviteit botste met een zwakke vraag tijdens het zomerseizoen op het noordelijk halfrond. Op het moment van schrijven lagen prijzen van Brent olie rond de 97 per vat.

Tegelijkertijd hebben de aardgas- en elektriciteitsprijzen nieuwe records bereikt. In sommige landen stimuleerde dat een overschakeling van gas op olie. Nu verschillende regio’s te kampen hebben met hittegolven, verstookt een aantal landen inderdaad meer olie voor de productie van  elektriciteit. Vooral in Europa en het Midden-Oosten, maar ook in Azië. Ook de Europese industrie, inclusief de raffinagesector, schakelt over op andere brandstoffen.

Lees hier het volledige rapport van IEA