Ineos dreigt haar Aromatics site in Geel te sluiten als het bedrijf geen nieuwe omgevingsvergunning krijgt. Op de Vlaamse site produceert het bedrijf PTA. Eind augustus werd de omgevingsvergunning van de fabriek ingetrokken omdat het bedrijf teveel kobalt zou lozen. Met een sluiting zouden 600 banen verloren kunnen gaan.

Ineos produceert in Geel PTA, een grondstof voor polyester. Het bedrijf past hierbij een kobaltkatalysator toe. De onderneming heeft toegezegd dat het het kobaltgehalte met 80 procent zal verlagen, maar dat is volgens de autoriteiten niet voldoende. In het verleden stond de vergunning van de fabriek een kobaltgehalte in het water toe van maximaal 1000 microgram per liter en de reƫle emissieniveaus bedroegen amper een kwart van die hoeveelheid, aldus Ineos. De fabriek had ermee ingestemd om dat maximumniveau terug te brengen tot 500 en vervolgens tot 120 tegen 2027. Ineos zou hiertoe investeren in extra zuivering. Dit zou een investering van meer dan twintig miljoen euro vergen. De Vlaamse regering was hiermee akkoord gegaan. Maar twee organisaties, Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt vochten deze beslissing aan. Voorlopig produceert Ineos nog, gebruikmakend van de vorige omgevingsvergunning. Maar de Vlaamse regering moet binnen de drie maanden wel een beslissing nemen over een nieuwe vergunning en is verplicht om daarbij rekening te houden met de uitspraken van de Raad.

hele continent gedeĆÆndustrialiseerd


Topman Sir Jim Ratcliffe reageert furieus: ā€˜De Europese Unie kan niet enerzijds beweren dat ze de industrie steunt en anderzijds toegeven aan de druk van NGO’s die pas tevreden zullen zijn als we het hele continent hebben gedeĆÆndustrialiseerd.ā€™ Volgens de onderneming is de nieuwe wettelijke grenswaarde die voor kobalt werd opgelegd totaal onhaalbaar en 20 keer lager ligt dan volgens deskundigen nodig is. Voorts geeft Ineos aan dat ā€˜de Europese Kaderrichtlijn Water kobalt niet identificeert als een prioritaire stof en noch Frankrijk noch Duitsland een grenswaarde heeft opgelegdā€™.

Wurggreep


Indien de vergunning van de site niet vernieuwd wordt, dreigt een sluitingsscenario en komen bijna 600 banen op de tocht te staan, aldus Ineos. Ratcliffe: ā€˜Dit is exemplarisch voor wat we in heel Europa zien gebeuren. Regelgevers vaardigen steeds strengere regels uit om te voldoen aan de eisen van NGO’s die vastbesloten zijn om de regelgeving te gebruiken om de Europese chemische industrie in een wurggreep te houden. Hun eisen zijn niet realistisch en zullen niet bijdragen tot een verbetering van het milieu, maar eerder leiden tot grootschalige desindustrialisatie en het verlies van de broodwinning van duizenden hardwerkende mensen.ā€™