nieuws

Afzetprijzen industrie gestegen

Publicatie

8 feb 2006

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

DEN HAAG – De afzetprijzen van de Nederlandse industrie zijn in juni met 6,1 procent gestegen ten opzichte van dezelfde zomermaand vorig jaar. De prijsstijging is minder groot dan die in mei dit jaar. Toen waren de producten van de Nederlandse industrie 7,4 procent duurder dan een jaar eerder.
De afzetprijzen liggen nu al twee jaar vijf procent of meer boven die in dezelfde periode een jaar eerder. Na 1990 is zo’n lange periode met dergelijke prijsstijgingen niet eerder voorgekomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De prijsontwikkeling van ruwe aardolie en aardolieproducten is van grote invloed op het prijspeil van de Nederlandse industrie. Een vat North Sea Brent aardolie was in juni 2006, in euro’s, 22 procent duurder dan een jaar eerder. Exclusief de aardolieverwerkende industrie lagen de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in juni 3,7 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is vrijwel gelijk aan de toename van mei 2006 ten opzichte van mei 2005.
In vergelijking met de voorgaande maand hebben de ondernemers in de industrie de afzetprijzen van hun producten in juni met 0,4 procent verhoogd. Op de Nederlandse markt afgezette goederen werden 0,3 procent duurder en geëxporteerde producten zijn ten opzichte van mei met 0,4 procent in prijs gestegen. Dit is in lijn met de prijsontwikkeling in Duitsland, een belangrijke exportmarkt voor de Nederlandse industrie. In Duitsland lagen de binnenlandse afzetprijzen in juni 0,3 procent hoger dan in mei dit jaar.
Binnen de Nederlandse industrie deden zich van mei op juni bovengemiddelde stijgingen van de afzetprijzen voor bij de voedingsmiddelenindustrie en de basismetaalindustrie. De prijzen namen toe met respectievelijk 0,9 procent en 1,1 procent. In de leer- en lederwarenindustrie daarentegen daalden de afzetprijzen met 0,5 procent. Ook in de papierindustrie was sprake van lagere afzetprijzen van mei op juni 2006, daar bedroeg de afname 0,4 procent.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Roel Jolling is Plant Manager of the Year 2022

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.