nieuws

Arbeiders Tessenderlo Chemie staken

Publicatie

6 okt 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

BRUSSEL – De ruim negenhonderd arbeiders van de drie vestigingen van Tessenderlo Chemie in Belgisch West-Limburg (Tessenderlo Chemie in Tessenderlo, Tessenderlo Chemie in Ham en de Limburgse Vinylmaatschappij in Tessenderlo) hebben vrijdagmorgen om 6 uur het werk neergelegd.
Aan de bedrijfspoorten staan stakersposten opgesteld en vrachtwagens en onderaannemers wordt de toegang tot het bedrijf ontzegd, zo meldde vakbondsafgevaardigde Fran├žois Jordens van het ACV.
De staking is het gevolg van de verwerping door de arbeiders van het CAO-voorstel van de directie omtrent koopkrachtverhoging. Dat hield een loonsverhoging van 0,22 euro gespreid over 24 maanden in. Daar kon nog een verhoging van tot 0,30 euro bijkomen indien het concern een bevredigende bedrijfswinst kon voorleggen.
Volgens de directie lag de voorgestelde loonsverhoging nochtans hoger dan wat het sectorakkoord van de chemische nijverheid voorschrijft. De directie wees er ook op dat de activiteiten van de drie West-Limburgse vestigingen momenteel verlieslatend zijn.
Aan de staking van vrijdag nemen enkel de arbeiders deel. "Maar", zo zegt vakbondsafgevaardigde, "we krijgen signalen dat ook de groep van de bedienden niet erg happig is om vandaag aan de slag te gaan". In de drie West-Limburgse vestigingen van Tessenderlo Chemie werken in totaal zo'n 1450 mensen.
De vakbonden komen in de loop van de namiddag bijeen om het verdere verloop van de actie te bespreken en om te beslissen of de staking ook de komende dagen al dan niet wordt voortgezet. Bij het chemieconcern vonden gisteren al prikacties plaats en werd de productie geleidelijk aan stilgelegd. Vakbonden en directie namen ook een aantal maatregelen zoals een minimumbezetting om de veiligheid binnen het bedrijf te garanderen.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.