Avantium vindt partner in Cosun voor MEG-fabriek

Cosun Beet Company en Avantium willen dit jaar een joint venture oprichten voor de bouw van een commerciële fabriek die suikers uit bieten omzet in glycolen. De investeringsbeslissing daarvoor volgt in de eerste helft van 2023. De commerciële activiteiten kunnen vervolgens in 2025 beginnen.

Avantium heeft een technologie ontwikkeld die suikers omzet in mono-ethyleenglycol (MEG) en mono-propyleenglycol (MPG). De eerste is een veel gebruikt tussenproduct. De plantaardige variant is volledig recyclebaar en vindt toepassingen in bijvoorbeeld verpakkingen, polyester textiel en antivries. Plantaardig MPG kan worden gebruikt voor het ijsvrij maken van vliegtuigen of als warmteoverdrachtvloeistof in zonnepanelen.

Het proces dat Avantium heeft ontwikkeld voor de productie van plantaardig MEG en MPG verloopt in één enkele stap. Het stond eerder bekend als Mekong maar is later omgedoopt naar Ray Technology. Eind 2019 opende Avantium officieel haar MEG-demofabriek op Chemie Park Delfzijl. Deze heeft een capaciteit van ongeveer tien ton per jaar. Genoeg voor samples die representatief zijn voor het eindproduct van een fabriek op commerciële schaal.

Honderd procent plantaardig PEF

Eerder deze maand maakte Avantium bekend dat het honderd procent plantaardig PEF kan produceren, door plantaardig MEG uit de proeffabriek te laten polymeriseren met eveneens plantaardig furaandicarbonzuur (FDCA). Het bedrijf maakt deze FDCA in een proeffabriek in Geleen.

Ook voor FDCA heeft Avantium vergevorderde plannen. Een commerciële fabriek van vijf kiloton per jaar moet in Delfzijl komen te staan. De investeringsbeslissing voor deze fabriek volgt nog dit jaar, waarna de productie in 2023 moet beginnen. Het bedrijf heeft inmiddels vijf partners gevonden die PEF willen afnemen. Daarmee is meer dan vijftig procent van de productiecapaciteit van de FDCA-fabriek inmiddels geboekt.

Delen:
Tags
Author