nieuws

BASF boekt hoogste winst ooit

Publicatie

22 feb 2006

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

LUDWIGSHAFEN – BASF heeft over 2005 een nettowinst gerealiseerd van ruim drie miljard euro. Dat is een miljard hoger dan in 2004. Per aandeel bedroeg de winst 5,73 euro, terwijl dat nog 3,65 euro was in 2004. Dit betekent de hoogste winst in de geschiedenis van het Duitse concern.
De resultaten zijn volgens CFO Kurt Bock vooral te danken aan de omzetgroei en de hogere prijzen in bijna alle geledingen van BASF. In het vierde kwartaal deden ook de wisselkoerseffecten hun duit in het zakje.
De omzet kwam in 2005 uit op bijna 43 miljard euro, dat was een stijging van veertien procent ten opzichte van 2004. Alle continenten kenden een groei. Vooral in Aziƫ, zag het bedrijf haar omzet groeien, met bijna een kwart. De ebit daarde daar wel met achttien procent vanwege moeilijkere marktomstandigheden.
In het vierde kwartaal van 2005 bedroeg de nettowinst ruim een half miljard euro. Per aandeel betekende dat 1,1 euro, een stijging van 39 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet bedroeg 11,7 miljard euro, tegen bijna tien miljard in het vierde kwartaal van 2004. Dat was lager dan analisten voorspeld hadden. Het concern is voornemens over 2005 een verhoogd dividend uit te keren van twee euro per aandeel, een verhoging van dertig cent ten opzichte van 2004.
Dit jaar wil BASF verder gaan met de herstructureringen en verdere maatregelen nemen om de efficientie te verhogen. Het doel van BASF is sneller te groeien dan de markt en n de sterke bedrijfswinst in 2005 een vervolg te geven.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.