nieuws

BASF en Gazprom werken nauwer samen

Publicatie

4 nov 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

KASSEL – Onder aanwezigheid van de Russische President Vladimir Poetin en de Duitse Bondskanselier Gerhard Schröder, tekenden de directeur van BASF, Jürgen Hambrecht en directeur Alexej Miller van Gazprom, vandaag een memerandum of understanding betreffende gezamenlijke activiteiten van de twee bedrijven. Volgens de overeenkomst die nu getekend is, gaan de bedrijven nog meer samenwerken in de exploratie en productie van aardgas in Rusland en op internationale schaal. De partners zullen betrokken zijn bij de geplande pijpleiding North European Gas Pipeline (NEGP) door de Baltische zee. Gazprom verhoogt haar aandeel in de joint venture WinGas, die tot nu toe voor 35 procent in handen was van Gazprom en voor 65 procent in handen van BASF-dochter Wintershall.
De partners handelen sinds de jaren negentig in aardgas in Duitsland en andere Europese landen en hebben sindsdien ongeveer drie miljard euro geïnvesteerd in uitbreiding van infrastructuur. WinGas verwierf onlangs een grote hoeveelheid Russisch gas, vanwege het vernieuwen van leveringscontracten tot 2030 met OOO Gazexport, een dochter van Gazprom.
Gazprom en Wintershall kondigden aan gezamenlijk het Yushno Russkoje veld in West- Siberië te ontwikkelen. Het betreft het tweede project voor gezamenlijke productie van aardgas in West-Siberië. Eerder ontwikkelden de twee bedrijven al samen in Achimgaz. Hiermee was Wintershall het eerste Duitse productiebedrijf dat betrokken is bij gasproductie in Rusland.
De partners zijn beiden betrokken bij de NEGP pijpleiding, die bedoeld is voor het transport van aardgas uit het veld naar West Europa. WinGas zorgt voor de aansluiting van de nieuwe pijpleiding op het eigen netwerk.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.