nieuws

Benzeenvervuiling bereikt Chinese metropool

Publicatie

24 nov 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

PEKING – Een tachtig kilometer lange laag benzeen op een Chinese rivier heeft donderdagochtend de miljoenenstad Harbin bereikt. Door de ernstige verontreiniging met de uiterst giftige brandstof zit de metropool al enkele dagen zonder water.
De agglomeratie, met negen miljoen inwoners een van de grootste van China, haalt een groot deel van zijn drinkwater uit de rivier. De autoriteiten lieten de inname dinsdag stoppen. De Chinese regering bevestigde pas woensdag dat een grote explosie in een petrochemische fabriek tot de vervuiling van de rivier Songhua had geleid. De explosie op 13 november kostte aan zeker vijf mensen het leven.
Volgens de autoriteiten zitten miljoenen inwoners in Harbin, de hoofdstad van de noordelijke provincie Heilongjiang, nog zeker tot vrijdag zonder drinkwater. De gouverneur van de provincie, Zhang Zuoji, heeft beloofd als eerste een glas kraanwater te drinken, als het vervuilde water is langsgestroomd. Veel mensen denken dat het watertekort nog veel langer kan duren.
De lokale overheid waarschuwde inwoners bij de rivier weg te blijven en alert te zijn op eventuele symptomen van vergiftiging. Contact met zware concentraties benzeen kan leiden tot bloedarmoede en beschadiging van nieren en lever. Ziekenhuizen hebben zich voorbereid op opnames van patiƫnten met vergiftigingsverschijnselen. De meeste inwoners zijn gelaten en wachten af. De autoriteiten voeren drinkwater aan in flessen en tankwagens. Ook worden nieuwe waterbronnen aangeboord. Onder de bevolking heerst geen paniek. Ooggetuigen zeiden wel dat inwoners probeerden de stad per vliegtuig of trein te verlaten. Veel mensen hamsterden de afgelopen dagen al eten en drinken na geruchten over de vervuiling.
De autoriteiten hopen dat de giftige stoffen in het water snel worden verdund, doordat water van andere rivieren in de Songhua stroomt. De Songhua vloeit in Rusland in een andere rivier. De Russische overheid houdt de ontwikkelingen angstvallig in de gaten.
Een Amerikaans milieu-instituut vergeleek de situatie in Harbin met de omstandigheden in het Amerikaanse New Orleans na de orkaan Katrina. De leider van het instituut, Lester Brown, sprak over een enorm moeilijke opgave voor de Chinese autoriteiten. Brown is erelid van het Chinese Academie van Wetenschappen.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.