nieuws

Beslaglegging op Shell-eigendommen in Nicaragua

Publicatie

16 jan 2006

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

LIMA/MANAGUA – Een rechter in het Midden-Amerikaanse Nicaragua heeft de beslaglegging bevolen van eigendommen van Shell in het land. Dat meldde het persbureau Prensa Latina zaterdag. Het bevel van vrijdag volgt op een uitspraak van een andere Nicaraguaanse rechtbank in december 2002.
Die bepaalde dat het Brits-Nederlandse olieconcern 490 miljoen dollar aan schadeloosstelling moet betalen aan vijfhonderd medewerkers van een bananenplantage. De medewerkers zouden ziek zijn geworden na het werken op plantages met het pesticide Nemagon, dat in de jaren zeventig door onder andere Shell werd geproduceerd. Het bestrijdingsmiddel is sinds 1979 verboden in het Westen, maar zou nog tot in de tachtiger jaren zijn geƫxporteerd naar diverse landen in Centraal-Amerika.
De directeur van Shell-Nicaragua, Mauricio Aranda, heeft in een reactie op de beslaglegging laten weten dat de uitspraak geen juridische geldigheid heeft. Volgens Aranda is Shell-Nicaragua een onafhankelijke juridische entiteit en gaat deze zaak haar niet aan.
Na het bekend worden van de uitspraak verzamelden enkele honderden bananenplukkers zich bij tankstations van Shell in de hoofdstad Managua. Zij eisten compensatie voor de geleden schade. Het bestrijdingsmiddel Nemagon leidt tot steriliteit bij mensen die er langdurig mee in aanraking zijn geweest. In een persverklaring liet Shell weten dat al haar tankstations in Nicaragua normaal functioneren.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Neste investeert 1,9 miljard in nieuwe Rotterdamse fabriek

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.