blog

Column: Aannames

Publicatie

6 jun 2013

Auteur

Chris Aldewereld

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

Op dit moment zit ik op mijn werk volop in een reorganisatie. De gehele opbouw van de organisatie en de afdelingen gaan op zijn kop en er moet meer centraal worden gedaan. Het hele idee is dat er effectiever kan worden gewerkt. Bovendien is bekend dat er hierna een forse bezuiniging aankomt, dus ook daar wordt alvast op voorgesorteerd.

Wat mij vooral opvalt aan deze gehele exercitie is dat iedereen er wel een mening over heeft en doet alsof hij of zij volledig op de hoogte is van de laatste nieuwtjes. Er wordt natuurlijk veel geschoven met mensen en functies, en de afdelingen worden totaal opnieuw ingericht. Maar nog lang niet van alles is bekend hoe het precies zal worden ingevuld. Aan het hoofd van de afdelingen komen mensen te staan die hun visie op het opzetten van hun afdeling moeten uitwerken. Alleen is die visie nog lang niet altijd tot in detail gedeeld met iedereen. En juist over die details is iedereen flink aan het speculeren.

Het verbaast me hoeveel mensen zich baseren op eigen aannames in plaats van op harde feiten. Men lijkt zijn eigen conclusies te trekken op basis van wat summiere informatie. Zaken die niet bekend zijn gemaakt, worden klakkeloos aangenomen, waarna men ze rondbazuint alsof het bevestigde informatie is.

Tijd

Waar je vaker dit soort aannames ziet, is in het projectmanagement. Daar wordt vaak – onder tijdsdruk – niet gewacht op de uitkomsten van onderzoeken, maar worden simpelweg zaken verondersteld door degenen die er vaak niet het meeste verstand van hebben. Het komt meer dan eens voor dat bepaalde zaken moeten worden uitgezocht door deskundigen. En als bij het uitzetten van de opdrachten naar de uitvoerders de benodigde informatie niet verkregen is, dan gaat men vaak uit van wat men “heeft horen zeggen”. Tijd om de informatie te verifiëren is er veelal niet, of verzuimd men te nemen, en dus moet het project maar gewoon doorgaan. Juist dit soort situaties leidt dat uiteindelijk tot een resultaat waarvan de opdrachtgevers zich afvragen of het geleverde wel geheel voldoet aan het gevraagde. Of dat het geleverde inderdaad voldoet aan de vraag, maar de uitvoering onnodig vaak over het budget heen is gegaan.

Het is dan interessant om te weten dat je in het incidentmanagement als eerste te leren krijgt om enkel op basis van geverifieerde informatie te werken en om alleen bevestigde informatie te delen met anderen. Ruimte voor eigen interpretatie is er nauwelijks, omdat anderen dit als harde waarheid kunnen aannemen. Bij het afhandelen van incidenten is het dan ook belangrijk dat er besluiten worden genomen op basis van harde feiten. Als dit niet zou gebeuren, kan dit namelijk de situatie verergeren, of kan dit zelfs leiden tot extra slachtoffers. Nadeel is wel dat het bevestigen van de informatie tijd kost, waardoor een stuk snelheid verloren gaat.

Onbewust

Maar zo groot zijn de consequenties veelal niet bij projectmanagement. Alhoewel? Wat als de specificaties van een stuk equipment te eenvoudig worden aangenomen? Wat als iets van RVS had moeten zijn, terwijl men aannam dat koolstofstaal ook wel moest kunnen? Wat als men de grootte of capaciteit van een veiligheidssysteem verkeerd heeft verondersteld? En alleen maar omdat die ene deskundige toevallig niet bij die ene betreffende vergadering kon zijn?

Gelukkig komen dit soort fouten snel genoeg aan het licht, waardoor de zaken tijdig kunnen worden rechtgezet. En gelukkig dwingen de vele veiligheidsstudies en ontwerpprocedures tot het zorgvuldig bevestigen van de informatie en ontwerpeisen. Maar laten we wel wezen, dit zijn potentieel de oorzaken van ernstige incidenten. En zoals voor mij maar weer eens blijkt uit de reorganisatie op mijn werk, nemen mensen van nature erg gemakkelijk dingen aan. Hoewel het vaak onbewust is, schuilt dan ook juist daar het risico in. Want over een bewuste aanname is nagedacht, maar over een onbewuste aanname niet en die leidt daardoor mogelijk tot gevaarlijke situaties. Laten we op onze hoede zijn. Ik ben het zeker, want het is maar de vraag waartoe de aannames in mijn reorganisatie gaan leiden.

Aldewereld@gmail.com

 

Chris Aldewereld is ingenieur Scheikundige Technologie en werkzaam als Adviseur Industriële Veiligheid.

 

Petrochem 3, 2021

21 april 2021

nieuws

Yolande Verbeek finalist Plant Manager of the Year 2021 verkiezing

AGENDA

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.