blog

Blog: Olie snijdt rigoureus en chemie houdt adem in

Publicatie

26 mrt 2020

Auteur

Wim Raaijen

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

capex, corona

We konden er op wachten. De afgelopen weken kondigden diverse oliebedrijven enorme kostenbesparingen aan. In operationele kosten, maar vooral ook in de capex, de kapitaalsinvesteringen. De chemie lijkt daarentegen nog even af te wachten. 

De kerosine, benzine en diesel klotsen momenteel in opslagtanks tegen het dak. Vliegtuigen trekken nauwelijks strepen langs de huidige strakblauwe lucht en het is stil op straat. De coronacrisis heeft de vraag naar brandstoffen enorm gedempt. In plaats van gezamenlijk de productie naar beneden te brengen zijn Opec en Rusland in een bitch fight beland die de olieprijs nog meer naar beneden heeft getrokken.

Voorbeeld

Oliebedrijven nemen daarom rigoureuze maatregelen. Zo ook Shell. Begin van de week werd bekend dat het concern  de komende twaalf maanden 2,8 tot 3,7 miljard euro in operationele kosten gaat snijden. Verder investeert het olie- en gasconcern dit jaar 4,6 miljard euro minder in nieuwe en verbeterde installaties dan eerst de bedoeling was. Daarbij volgt Shell het voorbeeld van veel andere oliebedrijven.

Terugschroeven

Opvallend is de gelijkenis van de maatregelen. Alle partijen snijden twintig tot dertig procent in kapitaalsinvesteringen. Zie ook bijgevoegd schema van S&P Global Platts.

EMEA oil, gas company spending reactions to price rout

Company 2020 action Detail
BP Flexibility’ to cut 20% from 2019 capex of $15.3 billion Cuts likely focussed on US shale
Shell 20% capex cut to $20 bil or below. Up to $4 bil of opex cuts over 12 months. N/A
Total 20% organic capex cut to less than $15 billion. $500 mil of extra opex cuts Focussed on ‘short-cycle, flexible’ capex
Eni Considering ‘strong’ reduction in capex, opex To provide details at Q1 results on April 24
Saudi Aramco Capex guidance cut 25-29% to $25-30 bil Optimized’ spending to boost oil, gas production
Sonatrach To halve capex to $7 billion N/A
Tullow 30% capex cut to $350 million. 45% reduction in exploration budget Production target confirmed at 70,000 – 80,000 boe/d
DNO 30% capex cut or $300 million Suspending discretionary drilling and projects outside Kurdistan
Wintershall 20% cut in planned capex to 2019 levels of $1.3 bil Targetting 600,000-630,000 boe/d 2020 production excluding onshore Libyan volumes
Aker BP 20% capex cut compared to previous guidance of $1.5 bil Near-term output unchanged, but new projects/exploration deferred
Premier Oil Targetting $100 mil in cost savings N/A

Grote oliebedrijven lijken gezond genoeg om met deze kostenreducties de komende economische storm te doorstaan. Anders ligt dat mogelijk bij kleinere, onafhankelijke oliebedrijven. Denk bijvoorbeeld aan Gunvor, dat een paar jaar geleden raffinaderijen kocht in zowel Antwerpen als Rotterdam. Die in Rotterdam stond aan de vooravond van een onderhoudsstop. Maar die is deze week afgeblazen. Het lijkt er op dat de raffinaderij nu voor lange tijd stilligt.

Mogelijk moeten de komende tijd meer raffinaderijen de productie terugschroeven. Zolang het coronavirus heerst, zal de vraag naar brandstoffen niet toenemen en in de opslagtanks staan kerosine, diesel en benzine nu al tot aan de daken.

Handelsspanningen

In de chemische industrie is de dynamiek anders. Voor verschillende chemische bedrijven kan de lage olieprijs een kostenvoordeel zijn. Echter grote chemiebedrijven zien ook een daling van de vraag naar hun producten. Zo verwacht chemiereus BASF dat de negatieve effecten van het coronavirus “wereldwijd significant” zullen zijn. En er was al sprake van een afgenomen vraag. Al in het vierde kwartaal van 2019 was een daling ingezet, als gevolg van de handelsspanningen tussen China en de VS.

Auto-industrie

In de VS zijn veel nieuwe investeringen in de chemie gebaseerd op schaliegassen en -olie als grondstoffen. Volgens experts is deze route interessant bij een olieprijs vanaf vijftig dollar per vat. Dus daar staat de chemie momenteel zwaar onder druk.

De Europese chemie kan misschien meer profiteren van de lagere olieprijs. Maar hier zal de coronacrisis ook haar sporen achterlaten. Bovendien speelt mee dat de Duitse auto-industrie al een tijdje in mineur is. En dat is een belangrijke afnemer van kunststoffen en composieten.

Adem in

Natuurlijk stijgt momenteel de vraag naar sanitaire producten en verschillende chemiebedrijven hebben de productie van alcohol en handgels opgeschroefd. Maar dat zal een druppel zijn op de gloeiende plaat.

Toch kondigt de chemie nog geen grote maatregelen aan. Ze houdt vooralsnog haar adem in. Wat ze natuurlijk ook niet lang kan volhouden…