blog

Column: Coalities smeden

Publicatie

16 feb 2012

Auteur

Jan Van Doorslaer

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

Ik speel deze maand haasje over met collega Niko. Hij had het vorige maand over het Nederlandse (beroeps)onderwijs en de inspanningen die worden gedaan en nodig zijn om meer jongeren naar technische opleidingen te krijgen in het algemeen en naar de chemie in het bijzonder. De problematiek is in Vlaanderen niet anders dan in Nederland en daarop heeft de Vlaamse afdeling van essenscia een eigen initiatief ontwikkeld; er is een convenant afgesloten over hechtere samenwerking tussen de sector en de onderwijswereld, met de zegen van de vakbonden en dat is niet onbelangrijk.

Proberen we nog even de status questionis op te maken. Enkele jaren geleden liet essenscia Vlaanderen door de universiteit van Leuven een studie maken over de vraag naar nieuwe medewerkers binnen de sector voor het komend decennium. Besluit van die studie; er zullen op 61.000 medewerkers in de sector chemie, life sciences en kunststoffen de komende jaren zowat 16.000 medewerkers op pensioen gaan. Dat is meer dan een kwart! En toen gingen er enkele lichtjes branden, want aan die vraag zou niet kunnen worden voldaan als het aantal scholieren en studenten voor technische & wetenschappelijke studierichtingen alsmaar bleef afnemen.

Alleen keken de betrokkenen zowat naar mekaar en dat bleek nog overduidelijk tijdens het laatste Chemvision-congres in de Zoo van Antwerpen anno 2011. Toen gingen de Nederlandse en Vlaamse ministers van Onderwijs in debat met vertegenwoordigers van de bedrijfswereld. Het werd een nog wat aftastend gesprek waarbij iedereen zijn argumenten ontwikkelde zonder echt engagement noch conclusie. De onderwijswereld riep de bedrijfswereld op om meer inspanningen te doen inzake stages voor zowel leerlingen als leerkrachten. De bedrijfswereld hield nog even de boot af met het argument: ja, maar wie gaat dat betalen?

En kijk, nog geen, jaar later kondigt de Vlaamse afdeling van essenscia aan dat ze een onderwijsconvenant heeft afgesloten met de Vlaamse minister van Onderwijs, de vier onderwijskoepels die Vlaanderen rijk is en de vijf verschillende vakbonden die in de sector actief zijn. Doel van de convenant: de samenwerking tussen onderwijs en chemiesector intensifiëren en concrete en meetbare engagementen aangaan. Zo zal er worden gewerkt aan een betere branding van de sector bij jongeren en leerkrachten en zullen er voor beide doelgroepen structureel bedrijfsstages worden aangeboden en georganiseerd.

Ook tijdens het Jaar van de Chemie (2011) mikte de sector op extra aandacht voor jongeren en sinds september 2011 nam het aantal inschrijvingen voor technische en exacte richtingen ietsje toe, maar nog niet voldoende. Een volgehouden inspanning zal nodig zijn, en ook creativiteit. Zo lanceerde Wouter De Geest, CEO van BASF Antwerpen en voorzitter van essenscia, bij de start van het Jaar van de Chemie de idee om oudere medewerkers om te scholen tot coaches en stagebegeleiders. Veel heb ik daar niet aan toe te voegen, tenzij: op coalities moet je niet wachten, die moet je smeden.

Jan van Doorslaer

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.