blog

Column: Achter de schermen

Publicatie

17 dec 2019

Auteur

Wim Raaijen

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

BASF Antwerpen, Huntsman

Petrochem bestaat 30 jaar en daarvan ben ik alweer driekwart de hoofdredacteur. Pfff, 23 jaar is een hele tijd. In ieder geval een prima moment om herinneringen op te halen. En dan kom je erachter dat sommige interviews van de vorige eeuw nog vers in het geheugen liggen, terwijl andere, vaak veel recentere gesprekken inmiddels zijn vervaagd. Het schijnt te horen bij het ouder worden, maar dat is het niet helemaal. Het gaat ook om de impact van de gesprekken en tegelijk om de trivialiteiten, die de pagina’s van Petrochem nooit haalden.

Kerstborrel

Die trivialiteiten. Zo kan ik me een interview in 1999 met de toenmalige havenschepen van Antwerpen Leo Baron Delwaide nog goed herinneren. Samen met fotograaf Eric de Vries moesten we eerst anderhalf uur wachten op een krap bankje, waarna we slechts een half uur over hadden voor het interview en het schieten van foto’s. Dat bleek lang genoeg. Elk woord van de schepen was gewogen, geladen en precies. In accentloos voornaam Nederlands. Ik had eerder te veel stof, dan te weinig.

Maar wat is dat toch met Vlaamse politici? Ik heb er verschillenden geïnterviewd, en bij geen van hen begon het interview op tijd. Zo had ik ooit uitgebreid de tijd om een deel van de weelderige ambtswoning van voormalig Vlaams premier Kris Peeters van binnen te bekijken.

Klap op de vuurpijl was toch wel Vlaams minister Annemie Turtelboom. Na bijna twee uur wachten, kwam de vraag of de minister met mij van Brussel naar Antwerpen kon meerijden. Daar had ze een radio-interview en onderweg zou ze mijn vragen kunnen beantwoorden. Dat leek me geen goed idee, rijden en interviewen tegelijk. Bovendien geldt natuurlijk ‘safety first’. Ik stelde voor dat ik met de minister mee zou rijden en dat mijn auto door een ambtenaar zou worden nagebracht. En zo geschiedde. Een half uur later zat ik met de minister achter in haar dienst-Tesla. We hadden genoeg tijd, tijdens de spits tussen Brussel en Antwerpen. Rotterdam – Utrecht is er niks bij…

Ook het afscheidsinterview met DSM-topman Simon de Bree staat me nog bij. Off the record kreeg ik de laatste roddels uit CEO-land mee. Indertijd had Huntsman net een deel van ICI overgenomen en vooral het feit dat de familie Huntsman mormoons is, intrigeerde De Bree enorm. ‘Dat wordt een ‘kerstborrel’ zonder glühwein in Rozenburg’, fluisterde hij me toe. Wat dat betreft is Huntsman een frontrunner. Er zijn tegenwoordig nog maar weinig sites waar binnen de hekken alcohol mag worden gedronken.

Stopcontact

Memorabel zijn ook de verschillende interviews die ik had met Wouter De Geest, topman van BASF Antwerpen. Dat waren geen vragenvuren, sowieso ben ik daar niet zo van, maar welhaast filosofische gesprekken. Soms zo open dat we na afloop beiden met nieuwe inzichten ons weegs gingen.

Ook vertelde Wouter me meer dan eens dat Petrochem het enige blad is dat hij mee naar huis neemt. Vervult me toch met enige trots… En dat hij het leest, merkte ik tijdens de gesprekken die we formeel en soms informeel hadden.

Ik heb dat ook een keer bewust ingezet. Ongeveer tien jaar geleden begon ik met het schrijven van verschillende artikelen over elektrisch rijden. Ook over mijn eigen zoektocht naar een elektrische auto. Dus toen ik mijn eerste – een Opel Ampera – reed, heb ik bewust bij de receptie van het BASF-hoofdgebouw om een stopcontact gevraagd. In Nederland en helemaal in België reden toen nog maar heel weinig elektrische personenauto’s. Dus het was nog een zeldzaam dier. Pal voor de ingang stond hij te laden, toen Wouter naar beneden kwam om met mij in het bedrijfsrestaurant het interview te hebben. Hij keek naar de auto, die voor de ingang stond en niet de zijne was. ‘Zo Wim, dus dat is uw nieuwe elektrische auto’, zei hij al glimlachend.

Wouter neemt binnenkort afscheid van BASF Antwerpen. Hoewel hij nog belangrijke rollen binnen de Vlaamse industrie blijft vervullen, zal ik hem zeker missen. Maar hij hoeft op zijn beurt Petrochem natuurlijk niet te missen. We gaan er alles aan doen om het blad bij hem thuis te krijgen. Al moet ik de eerste editie in het nieuwe jaar zelf brengen, uiteraard elektrisch.

Reageren? Via de mail: wim@industrielinqs.nl of via Twitter: @wimraaijen

Fotocredit: Pexels
Bron: Petrochem 12-2019