blog

Column: Dream team

Publicatie

7 okt 2020

Auteur

Wim Raaijen

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

digitalisering, Plant Manager of the Year 2020, plantmanager

Alle finalisten van de Plant Manager of the Year 2020 (PMY2020) braken er een lans voor. Voor de broodnodige transitie zijn nu en vooral ook straks heel veel mensen nodig in de industrie. Daarom moet de industrie zich van haar beste kant laten zien. Geen hek optrekken, maar gewoon laten zien dat mensen dagelijks gemotiveerd aan hun werk gaan in een dynamische omgeving. Dat moet toch wel een aanzuigende werking hebben voor nieuwe generaties technici? Industrie, laat je meer zien, lijkt het credo.

Cruciale rol

Het hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Of zoals de gekozen PMY 2020 Mirjam Verhoeff van DSM het verwoordt in deze editie van Petrochem: ‘Ik zie nu ook hoe beperkt zichtbaar normaliter het werk van de industrie eigenlijk is. We zijn een stel bescheiden techneuten die vooral bezig zijn om ons “ding” te doen, maar we vergeten om daar naar buiten toe trots over te zijn. Willen we jongeren enthousiasmeren om bij ons te komen werken, dan moeten we ons meer laten zien.’ Daarin moet de industrie ook creatief zijn. ‘Met mobieltjes kun je al hele mooie video’s maken en vloggen.’ Daar zijn echt geen hele cameraploegen voor nodig. Simpele filmpjes doen ook hun werk, merkte ze. Haar twee zoons mochten haar nominatiefilm laten zien op school. ‘Geweldig toch. Konden ze laten zien waar hun moeder werkt. Zo simpel kan het zijn.’

Niet alleen de huidige praktijk, maar ook ideeën over de nabije en verre toekomst kunnen een magneet vormen voor toekomstige generaties. Wie wil nu niet onderdeel zijn van de broodnodige energie- en grondstoffentransitie? Wie wil niet meebouwen aan een schonere wereld? Het gaat ons immers allemaal aan en laat het duidelijk zijn: de industrie speelt daar nu en straks nog meer een cruciale rol in.

Jongere generaties

Mirjam Verhoeff noemt ook het voorbeeld van digitalisering als drijfveer. ‘Een operator als app-designer, hoe cool is dat?’ En ze heeft al daad bij het woord gevoegd. Afgelopen jaar vroeg ze alle medewerkers van DSM in Hoek van Holland een idee in te leveren ter verbetering van de bedrijfsvoering. Met een enorm resultaat, merkbaar in cijfers en vooral ook in de motivatie van het personeel. Ook dit jaar wordt daarom weer om ideeën gevraagd, nu vooral gericht op digitalisering. Inmiddels wordt de eerste app al ontwikkeld.

Ze merkt dat al vanuit het bestaande personeel veel interesse bestaat om met digitalisering aan de slag te gaan. Dan moet het toch helemaal lukken met de jongere generaties? Die kunnen een leven zonder iPads, smartphones of gaming al helemaal niet meer voorstellen. En eerlijk is eerlijk: ikzelf ook niet. De tijd dat we met grote wegenkaarten de weg moesten vinden, kan ik me ook bijna niet meer voorstellen.

Open houding

Voor de verkiezing van de Techniekheld 2020 mocht ik onlangs filmen bij de scheerapparatenfabriek van Philips in Drachten. Maintenance engineer Andries Visser kwam elf jaar geleden in dienst, toen er nauwelijks nog een robot stond. Nu worden onder andere de One Blades door bijna driehonderd robots in elkaar gezet. Andries kon ‘in zijn tijd’ nog niet eens robotica studeren op het mbo. Jonge medewerkers die nu binnenkomen inmiddels wel. En kinderen die nog moeten kiezen, gaan straks ongetwijfeld nog een stap verder. Maar nu zouden ze al geïnspireerd kunnen raken door beelden van robots die er staan in Drachten. De aantrekkingskracht zit uiteraard in de innovatieve toekomstige ontwikkelingen, maar ook in wat de industrie nu al doet en kan laten zien.

Daar is wellicht ook een nieuwe generatie leiders voor nodig in de industrie. Die niet verhult, maar veel meer laat zien van de werkomgeving. Zoals ook de finalisten van de PMY2020. Stuk voor stuk open en zeer capabele mensen. Daarom ben ik blij dat we met hen en de PMY2019, Marinus Tabak van RWE, een dream team gaan vormen. Om te laten zien dat werken in de industrie heel inspirerend kan zijn. En veel heb je daar niet voor nodig. Het begint bij trots en een open houding. Dan vertelt de rest zich vanzelf wel.

Fotocredit: Eric de Vries
Bron: Petrochem 6-2020

Petrochem 7, 2020

3 november 2020

nieuws

Petrochem novembernummer: Van bruut geweld naar verfijnde innovatie

AGENDA

Nationaal Congres BRZO

29-10-2020 Van der Valk Exclusief, Utrecht

Kunststoffen 2020

02-12-2020 NH Conference Centre Koningshof, Veldhoven


Eemsdeltavisie 2020

Wanneer 6 Nov 2020
Locatie Online - live vanuit het Forum in Groningen