blog

Column: E-zine

Publicatie

4 dec 2018

Auteur

Wim Raaijen

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

digitaal magazine

In oktober mocht ik verschillende locaties van Saudi Aramco in Saoedi-Arabië bezoeken. Op uitnodiging. Een kans die je als vakjournalist niet vaak krijgt. Toch wel indrukwekkend wat daar in de woestijn is neergezet. Vooral ook sinds 2000. Veel had ik al gehoord over het enorme petrochemische complex Sadara van Aramco samen met Dow Chemical. Er zijn 26 fabrieken in een enkele fase gebouwd. Een investering van twintig miljard dollar. Nog blinkend van nieuwigheid in de hete woestijn.

En daar blijft het niet bij. Tijdens onze aanwezigheid kondigde Aramco samen met Total een volgende mega-investering aan. Ook een petrochemisch complex, die moet worden geïntegreerd met hun nog nieuwe, gezamenlijke Satorp-raffinaderij. Samen met afgeleide installaties gaat het om een investering van negen miljard euro. En ook dat zal niet de laatste beweging van Aramco zijn, voorwaarts de keten in. Downstream. De stappen zijn in ieder geval indrukwekkend.

Science fiction film

Wat mij misschien wel het meeste zal bijblijven, is het bezoekje aan het zenuwcentrum van Saudi Aramco. Elke druppel olie wordt daar gemonitord. In het commandocentrum worden op enorme schermen, die samen een gigantische wand vormen, alle productstromen van het bedrijf real time weergegeven. Bijvoorbeeld hoeveel de olievelden afzonderlijk op elk moment produceren. Van alle olietankers is de status direct af te lezen. Welke producten ze vervoeren en hoe vol ze zijn. Van elke raffinaderij of gasinstallatie is op elk moment af te lezen wat en hoeveel er doorheen stroomt. Je waant je even in een science fiction film. Zo’n staaltje van smart industry heb ik nog niet eerder gezien. In ieder geval niet op zo’n grote schaal.

Ook een bezoekje aan het research-onderdeel van Aramco laat meer van de digitale ambities van het Saoedische bedrijf zien. Zo ontwikkelt het robots die langs leidingen kruipen om plaatsen te bereiken waar mensen onmogelijk kunnen komen. Het biedt natuurlijk veel mogelijkheden om onderhoud te plegen zonder dat installaties hoeven worden stilgelegd. En ook de robot die zonnepanelen schoonveegt, verraadt een ander deel van de Arabische ambities. Het land wil groot worden in zonne-energie. Zon en braakliggende grond genoeg voor enorme zonnevelden. Het opwaaiende woestijnzand moet daarvoor geen belemmering zijn.

Echt digitaal magazine

Normaal gesproken schijf ik mijn commentaar over een onderwerp uit hetzelfde blad. Deze keer wijk ik daar echter vanaf. Want wat is een betere uitgave om een artikel te wijden aan de innovatieve ontwikkelingen in Saoedi-Arabië dan in het eerste e-zine van Petrochem, het januarinummer in het nieuwe jaar.

Niet dat we volledig digitaal gaan – in 2019 verschijnen nog steeds tien papieren edities van Petrochem – maar we ruilen één papieren editie in voor twee en misschien wel drie digitale versies. Sowieso in januari en augustus, zodat u ook gemakkelijk elders het blad kunt lezen. Bijvoorbeeld tijdens uw vakantie. Mits er bereik is natuurlijk.

Overigens zijn de e-zines geen digitale bladerbare versies van hetgeen ook in papier verschijnt. Daar doen we al jaren aan. Nee, een echt digitaal magazine maakt veel meer gebruik van de mogelijkheden die internet biedt. Zo kunnen we artikelen larderen met film en ook is het gemakkelijk om meer informatie open te klappen. Natuurlijk is het straks ook eenvoudig om artikelen te delen met anderen, via bijvoorbeeld Linkedin of Twitter. Wat dat betreft doet Petrochem ook wat stapjes iets meer de digitale keten in. Geen revolutie, maar wel een transitie…

Petrochem 5, 2019

21 mei 2019

Deltavisie
Deltavisie 2019: The Human Element

Wanneer 20 Jun 2019
Locatie Innovatiekracht, Plaatweg 15, 3202 LB Spijkenisse