blog

Column: Net als thuis

Publicatie

7 dec 2017

Auteur

Chris Aldewereld

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

isolatie, onderhoud

Mijn vorige column ging over de (na)zomer, maar die lijkt momenteel weer heel ver weg. Want nu wordt record na record verbroken. Nee, niet vanwege de Olympische Spelen, die moeten nog beginnen, maar door de ochtend- en middagspits. Met een beetje regen loopt heel het verkeer in Nederland al vast, laat staan nu de temperaturen fors beginnen te dalen. Elke keer als er een nieuw filerecord is gevestigd, wordt het de volgende morgen alweer verbroken.

Ik heb het natuurlijk over de komst van de winter. Dat brengt leuke dingen met zich mee, zoals mooie plaatjes van besneeuwde landschappen, maar ook een hoop ellende als je je niet goed voorbereidt. Het persoonlijke leed is nog beperkt, maar toch is het vervelend als de buitenkraan bevriest of de verwarmingsketel in storing gaat door gebrek aan onderhoud.

Kwaliteit van isolatie

Het wordt ernstiger als dit soort problemen in het groot optreden. En juist daarom is menig industriële inrichting zich momenteel aan het voorbereiden op winterse omstandigheden. Zaken die zeer vanzelfsprekend zijn, hebben op industriële schaal namelijk grote gevolgen. Het afkoelen van een paar graden kan een destillatie behoorlijk beïnvloeden. Zo blijven bijvoorbeeld stoffen als butaan en ethyleenoxide vloeibaar in plaats van gasvormig als de temperatuur het vriespunt nadert. En dan moet je goed nadenken op welke manier je warmte gaat toevoegen.

Elk jaar schijnen er een aantal opslagtanks plat getrokken te worden door het vastvriezen van de veiligheidsventielen, in combinatie met het afkoelen van de dampen in de tanks. Het warm houden van het equipment lijkt de makkelijkste optie, maar vraagt vaak meer dan in eerste instantie gedacht. Tracing is een mooie manier om apparatuur en leidingen op temperatuur te brengen, maar stoomtracing heeft een averechts effect bij lekkage, doordat het met water werkt, en elektrische tracing is vaak lastig goed af te stellen.

Maar de winter heeft ook voordelen. Pas in deze periode wordt de kwaliteit van de isolatie echt zichtbaar, als in leidingen verstoppingen ontstaan door koude intreding. Eenvoudige beschadigingen leiden namelijk al snel tot grote doorzetproblemen.

Stoomslang

Op het vlak van persoonlijke veiligheid brengt de winter haar specifieke gevaren. Een onschuldige stoomlekkage kan leiden tot ijspegels zo groot als je onderarm. En het toeval wil dat die meestal op de meest onbereikbare plaatsen aangroeien, op gevaarlijke hoogtes en het liefst recht boven de doorgaande looproutes. Looproutes die glad kunnen worden, maar waar geen strooiwagen kan komen. En het strooien van zout moet dan weer voorzichtig gebeuren, want we snappen allemaal wat zout doet als het met vocht en warme, stalen delen in contact komt… Echt comfortabel zijn zulke omstandigheden ook niet als je in de snijdende wind op een steiger met een stoomslang een geblokkeerde leiding moet opwarmen. Menig operator zal de stoomslang een keertje extra om zichzelf heen slaan, zodat niet alleen de leiding warm wordt.

Antivries

Waterprocessen zijn natuurlijk het meest gevoelig voor vorst. En welke procesindustrie heeft er geen koelwaterpompen, waterbehandeling of brandwaternet? Water en industrie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en juist daarom is het in ons klimaat noodzakelijk rekening te houden met de winter. Daarom worden momenteel procesgebouwen afgedicht met zeilen om de warmte vast te houden, bluswatersystemen droog gezet om bevriezing tegen te gaan en koelwatersystemen voorzien van antivries-toevoegingen. Eigenlijk net als thuis. De buitenkraan aftappen, antivries in de ruitensproeier van de auto en de cv-ketel nog eens goed laten controleren.

 

Chris Aldewereld is ingenieur Scheikundige Technologie en werkzaam als Adviseur Industriële Veiligheid.
Aldewereld@gmail.com

Fotocredit: Statoil
Bron: Petrochem 12-2017

Petrochem 3, 2021

21 april 2021

nieuws

Yolande Verbeek finalist Plant Manager of the Year 2021 verkiezing

AGENDA