blog

Column: Transformatie

Publicatie

12 apr 2019

Auteur

Wim Raaijen

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

investeringen, Saudi Aramco

Je zou kunnen zeggen dat DSM eerder al een steentje bijdroeg aan de huidige transformatie van het grootste bedrijf ter wereld, Saudi Aramco. Onlangs werd officieel bekend dat het staatsoliebedrijf van Saoedi-Arabië zeventig procent van de aandelen van Sabic verwerft. Een aanmerkelijk deel van dat – eveneens Saoedische bedrijf – heeft zijn oorsprong bij DSM. In 2002 kocht Sabic immers de basischemische activiteiten van de Nederlandse multinational. Met grote productie-installaties in Limburg en in Noordrijn-Westfalen.

DSM is natuurlijk de kampioen transformeren. Met de verkoop van de petrochemische activiteiten zette het een volgende stap in haar eigen transformatieproces, dat begon bij het sluiten van de staatsmijnen. Via bulkchemie ontpopte het concern zich tot de huidige producent van life science producten en fijnchemicaliën. Het richt zich steeds meer op extra toegevoegde waarde en een grotere rol voor innovatie.

Multinational

Eigenlijk doet het jongere, doch veel grotere Saudi Aramco dat ook. Het Saoedische concern ontstond pas in 1938, toen er in het koninkrijk voor het eerst olie werd gevonden. De eerste decennia was het concern Amerikaans en verkocht het alleen ruwe olie aan de internationale markt. Gaandeweg ging het ook geraffineerde brandstoffen aanbieden. Pas in de jaren zeventig kwam het bedrijf volledig in Saoedische handen en kwam het erachter dat ook aardgas een waardevol product kan zijn.

Door de jaren heen probeert ook Aramco steeds meer toegevoegde waarde uit haar activiteiten te halen. De laatste decennia breidt het concern zijn portfolio nadrukkelijk uit naar petrochemicaliën. In de woestijn verrijzen enorme geïntegreerde petrochemische complexen. Het gaat om tientallen miljarden aan investeringen. Denk aan Sadara, een joint-venture met Dow en met onder andere Total worden ook enorme plannen gemaakt.

Maar daar blijft het niet bij. Het concern trekt nadrukkelijk de wijde wereld in. Van staatsbedrijf transformeert het meer en meer in een multinational. Het sluit tal van joint ventures in ander werelddelen, met name op het gebied van chemische activiteiten.

Chemische bouwstenen

En het kan. Er is immers geld genoeg. Aramco was in 2018 met afstand het meest winstgevende bedrijf ter wereld. Dat berekende Fitch op basis van documenten van het niet beursgenoteerde Aramco. Volgens de kredietbeoordelaar kwam de operationele winst vorig jaar uit op 224 miljard dollar. Dat is ver boven de winst van andere grote ondernemingen zoals Apple, dat vorig jaar een operationele winst boekte van 82 miljard dollar en het ExxonMobil dat goed was voor 40 miljard dollar. Alleen al van de jaarwinst van 2018 kan het concern meer dan twee Sabics kopen. Voor zeventig procent van de aandelen betaalt het concern bijna 70 miljard dollar.

Het concern wil nog meer geld vrij maken voor haar transitie. Al geruime tijd zinspeelt het op een beursgang van vijf procent van haar aandelen. Dat lijkt niet veel, maar alleen al de waarde van die vijf procent wordt geschat op 100 miljard dollar. Het totale bedrijf zou zo maar 2 biljoen waar kunnen zijn, twee keer Apple… Na een eventuele beursgang van Aramco is menig middelgroot tot groot chemieconcern een gemakkelijke prooi.

Ook in haar onderzoek lijkt Aramco rekening te houden met andere toekomst. Meer chemie en minder brandstoffen. Zo zet het concern zwaar in op een proces dat ruwe olie direct omzet in chemische bouwstenen. De raffinagestap wordt overgeslagen. Het is een duidelijk signaal.

De transformatie is natuurlijk nooit klaar. Zo kan het bedrijf een belangrijke rol spelen in de mondiale energietransitie. De vergezichten zijn er. Enorme zonne-energiecentrales in de woestijn die stroom leveren aan waterstoffabrieken. In enorme tankers wordt vloeibaar groen waterstof naar overal in de wereld getransporteerd. Waarom ook niet? DSM doet het al heel lang prima zonder kolen.

Reageren? Via de mail: wim@industrielinqs.nl of via Twitter: @wimraaijen

Bron: Petrochem 4-2019