Column: Volgens de tekeningen
Publicatie
28 aug 2020
Auteur
Chris Aldewereld
Categorie
Petrochem
Soort
blog
Tags
documentatiebeheer, veiligheid
Deze zomer was het erg chaotisch bij ons in het dorp. Nee, niet alleen vanwege corona en dat soortige zaken, maar vooral omdat de doorgaande weg door het dorp werd aangepakt. Wekenlang was alles afgesloten en moesten automobilisten en anderen die door het dorp wilden, een andere weg zoeken. Dat leverde natuurlijk veel gevaarlijke situaties op in de kleinere straatjes, langs de scholen en in de dorpskern.
Wat ik hier vooral wil aanhalen, is een mooie anekdote over de voorbereiding en uitvoering. Er is weer klip en klaar getoond hoe ver het bureauwerk af kan staan van de daadwerkelijke uitvoering en de werkvloer. Het was overduidelijk dat de communicatie tussen die twee enkel via tekeningen ging. U snapt het misschien al, er klopte helemaal niets van!
Verhitte buurtbewoners
Ergens achter een bureau had een ontwerper alles in kaart gebracht en minutieus ingetekend op de plattegronden. Maar in het veld liep men tegen allerlei tegenslagen aan. De opritten van de huizen lagen meters verschoven, aansluitingen van rioleringen bleken niet te passen en andere leidingen lagen op plekken waar men die niet verwachtte. De door de warmte toch al verhitte buurtbewoners waren natuurlijk niet te beroerd om aan de uitvoerder te melden dat het niet klopte en dat ze niet akkoord konden gaan met hoe het erbij lag. Op zijn beurt verwees de uitvoerder natuurlijk gewoon naar de tekeningen, want wat daarop staat is heilig. Om zeker te zijn dat hij die goed had gevolgd, werd alles nog even nagemeten met GPS-bepalingen. Het klopte toch echt?!?
Eigenlijk best belangrijk
Doordat het zich direct voor mijn deur afspeelde en ik vanwege de afgekondigde maatregelen voornamelijk thuis heb gewerkt, heb ik mij deze zomer kostelijk vermaakt met dit schouwspel. Dit voorbeeld toont echter overduidelijk aan hoe belangrijk het is dat de documentatie op orde is, vooral voor grotere projecten. Een van de grotere uitdagingen waar bedrijven, ook in de chemie, voor staan. Want de documentatie is het communicatiemiddel naar je latere collega’s over de wijze waarop de uitvoering uiteindelijk is gedaan. Het is de input voor projecten die aansluiten op jouw werkzaamheden, het is de basis voor veiligheidsstudies en één van de zaken waarop moet kunnen worden teruggevallen in calamiteitensituaties. Eigenlijk dus best belangrijk. Toch wordt het correct documenteren vaak als een restpunt afgedaan. Het is dan ook een van de eerste zaken die sneuvelen als er weinig tijd of geld over is.
Gelukkig kennen we in de chemie de pre-startup-safety-review. Alles wordt nagelopen voordat we opstarten. De opgeleverde situatie moet voldoen aan de tekeningen, en de tekeningen worden gecontroleerd aan de opgeleverde situatie. Dit verkleint de kans op fouten en bevordert het correct documenteren. Toch herkent iedereen wel hoe moeilijk het is om bijvoorbeeld P&ID’s up-to-date te houden. Ook wij hebben daar nog wel een uitdaging.
Ontruiming van woningen
Bij ons in de straat bleken de rioolwerkzaamheden niet aan te sluiten, doordat er ooit aanpassingen zijn geweest aan het bestaande riool, die niet zijn vastgelegd. Er werd een noodgreep gedaan en dankzij de inventiviteit van de werklui paste het alsnog. Maar of deze aanpassing bij oplevering is opgetekend, betwijfel ik. Het lerend vermogen is niet groot, of men gunt eventuele toekomstige werkzaamheden dezelfde frustraties.
Later moest ook de brandweer er nog aan te pas komen. De gasleiding bleek niet daar te liggen waar hij zou moeten zijn. Het gevolg was een grote uitstroming van aardgas en ontruiming van enkele woningen. Tja, waar moest die leiding nu worden afgesloten? Er werd op veilige afstand een gat gegraven, maar niets aangetroffen. Volgens de tekeningen had hij hier toch moeten zijn…
Chris Aldewereld is ingenieur Scheikundige Technologie en werkzaam als Specialist Industriële Veiligheid.
Aldewereld@gmail.com
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Verscherpt toezicht bij BP Raffinaderij Rotterdam
30 mrt 2021DCMR heeft namens provincie Zuid-Holland de BP Raffinaderij in Rotterdam onder verscherpt toezicht gesteld. Dit meldt DCMR op haar website. Aanleiding zijn enkele ernstige incidenten,...

Digitale startwerkinstructie nieuwe standaard
23 mrt 2021De digitale startwerkinstructie die tijdens de Covid-19 pandemie zijn intrede heeft gedaan, heeft zijn nut bewezen. Het lijkt nu de standaard voor de toekomst te...

Regionale safety centra maken industrie veiliger
10 mrt 2021Om de procesindustrie nog veiliger te kunnen maken, zouden technici die dagelijks in risicovolle omgevingen werken moeten laten zien dat ze veilig werken. Dat kan...

Vernieuwde hoogoven ArcelorMittal ingehuldigd
4 mrt 2021ArcelorMittal Belgium heeft zijn hoogoven B in Gent officieel ingehuldigd, nadat deze is vernieuwd. Het is volgens het bedrijf nu een van de meest moderne...
