Column: Voortouw nemen
Publicatie
8 feb 2019
Auteur
Henk Leegwater, Lexxin
Categorie
Petrochem
Soort
blog
Tags
co2-belasting, CO2-reductie
Wie had dat gedacht? Wij hebben als sector de meest invloedrijke man in ons midden: Feike Sijbesma, CEO van DSM. De Volkskrant stelt jaarlijks een lijst samen waarin vaak namen prijken van topmensen uit de publieke sector.
Dit jaar staan de topmensen uit die sector, namelijk die van het Sociaal Cultureel Planbureau en de Nederlandse Bank, op nummer twee en drie. Overigens, tijdens een interview vorige maand in Buitenhof, relativeerde Sijbesma deze titel en antwoordde dat journalisten veel belangrijker zijn, omdat zij immers bepalen wat wij te horen krijgen.
Knellende banden
Nu hij dan toch de meest invloedrijke Nederlander is, komt er hopelijk nog meer aandacht voor zijn boodschap. Al jarenlang stelt hij dat de economie weer terug moet naar zijn oorspronkelijke doel: gelukkig en gezond met elkaar leven. Het doel is niet om geld te verdienen, maar om waarde toe te voegen. In het interview bij het programma Buitenhof ging hij vooral in op het klimaatprobleem en focusseert daarbij op de reductie van CO2 omdat dit het belangrijkste middel is om de doelstellingen te bereiken. Het bedrijfsleven speelt weliswaar een belangrijke rol, maar hij legt toch de bal bij Europa neer om de juiste prijs op CO2 te zetten, die zijns inziens nu veel te laag is om het bedrijfsleven in beweging te brengen. Sijbesma legt het primaat wat betreft wet- en regelgeving dus bij de overheid neer, maar geeft tegelijkertijd ook aan dat het die overheid tot nu toe niet echt goed gelukt is.
Dat doet mij mij denken aan het boek van de Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber, If Mayors Ruled the World. Daarin beschrijft hij dat het landen niet lukt om grote problemen op te lossen en steden juist wel. De ondertitel van het boek is Dysfunctional Nations, Rising Cities. Een mooi interview met Barber is te vinden bij De Correspondent, waarin hij in een taxi op weg is naar Schiphol nadat hij in Amsterdam uiteraard de burgemeester heeft bezocht. Een lezenswaardig stuk, zeker als je niet zijn ruim vierhonderd pagina’s tellend boek gaat lezen. Regeringen van landen hebben last van soevereiniteit en ook speelt het belang van verkiezingen een forse rol. Heel veel problemen beperken zich niet tot de landsgrenzen. Denk bijvoorbeeld aan honger, drugs, criminaliteit, vluchtelingen, mensenhandel en milieu. Burgemeesters hebben geen last van deze blijkbaar knellende banden en kunnen veel ruimer denken.
In zijn boek noemt hij een mooi voorbeeld. Het is de haven van Los Angeles gelukt de CO2-uitstoot met veertig procent te verminderen en daarmee die van de hele stad met zestien procent, terwijl de VS als geheel geen enkel commitment hebben. Het Rotterdam Climate Initiative met de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam, DCMR Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs als partijen is een mooi voorbeeld in Nederland. Het RCI is op weg naar een vijftig procent reductie van CO2 in het jaar 2025. De voorzitter van het RCI? Gelukkig maar: de burgemeester van Rotterdam.
Dysfunctional governments
De les van Benjamin Barber is dat regeringen niet in staat zijn om problemen die de landsgrenzen overtreffen op te lossen. Andere entiteiten, zoals steden, die geen last van landsgrenzen hebben, lukt dat blijkbaar wel. Nu hoop ik maar dat onze meest invloedrijke Nederlander dit gedachtegoed doortrekt naar de CO2-reductie en zijn invloed heeft aangewend tijdens het World Economic Forum in Davos vorige maand. Feike Sijbesma geeft zelf het belang aan van CO2-reductie voor het bedrijfsleven, dus waarom zou het het bedrijfsleven dan niet het voortouw nemen?
Als zelfs de CEO van de grootste investeerder en vermogensbeheerder ter wereld, BlackRock, andere CEO’s oproept tot langetermijndenken en leiderschap, dan is dat niet kansloos. Graag wil ik Feike daarna helpen bij het schrijven van zijn boek: How CEO’s rule the climate of the world!. Een ondertitel voor dat boek heb ik ook al: Dysfunctional governments, rising sustainable companies saving the world. Wat mij betreft wordt hij daarna uitgeroepen tot de meest invloedrijke wereldburger.
Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant
Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
BASF maakt vaart met turquoise waterstof
21 dec 2020In Ludwigshafen bouwt Chemiegigant BASF een proefinstallatie voor de pyrolyse van methaan. Naast waterstof produceert het proces geen CO2, maar waardevolle vaste koolstof uit aardgas of biogas....

RWE en Equinor treden toe tot giga-waterstofproject
7 dec 2020Het ambitieuze waterstofproject NortH2 verwelkomt RWE en Equinor als partners. Gasunie, Groningen Seaports en Shell Nederland breiden de samenwerking dus uit met Duitse en Noorse inbreng....

Klaus Schäfer (Covestro): Koolmonoxide is een jong hondje
2 dec 2020Op dinsdag 8 december is Klaus Schäfer, CTO bij Covestro, een van de sprekers tijdens de openingstalkshow van de European Industry & Energy Summit 2020....

Samsom en andere hoge gasten tijdens opening EIES2020
30 nov 2020Tijdens de openings-talkshow van de Europese Industry & Energy Summit 2020 zal moderator Joost Hoebink spreken met onder anderen Diederik Samsom (EC), Anja-Isabel Dotzenrath (RWE...
