blog

Column: Dromen voor ons land

Publicatie

12 dec 2013

Auteur

Niko van Gent

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

Ik heb met plezier het Droomboek der Nederlanders gelezen. Een boek ter inspiratie, niet alleen voor onze Koning, maar zeker ook voor mijzelf. De jury stond onder leiding van de oud-topman van Akzo Nobel Hans Wijers, dus aan chemie geen gebrek. Uit 6.500 inzendingen zijn uiteindelijk driehonderd dromen in het boek gekomen. Hans Wijers schrijft in het voorwoord: ‘Voor u ligt een heus Droomboek. Een verzameling dromen van en voor ons allemaal. Wat blijkt? We zitten vol creatieve, inspirerende en enthousiaste ideeën over de toekomst van Nederland en de Caribische gebieden van ons Koninkrijk. Mensen hebben hun hart laten spreken en een enorme variatie aan dromen opgestuurd. De dromen weerspiegelen de diversiteit binnen ons Koninkrijk, dat vanaf het einde van dit jaar zijn 200-jarig bestaan viert.’

Natuurlijk wordt iedereen blij van de wensdroom van Joey uit Almere: ‘Een tuin voor elke basisschool. Dit is mijn droom, maar misschien wel die van iedereen: Zo krijgen kinderen niet alleen rekenen, taal, gym en andere vakken, maar ook les in tuinieren en voeding. In de schooltuinen verbouwen zij zelf groente en fruit. Op naar een gezond Nederland.’ Ada uit Broek op Langendijk was met haar wensdroom: ‘Vrolijk gekleurde Pieten’ haar tijd ver vooruit. Haar wensdroom heeft in veel kamers aandacht gekregen. Ik droom nog steeds van een feest dat voor alle kinderen fijn is. De toekomst zal leren waar de stoomboot uiteindelijk strandt.

Chemie promoten

Het woord chemie heb ik in het droomboek echter maar één keer gelezen. Op pagina 25 schrijft Anna uit Delft: ‘Kleurige steden. Dat daken blinken van de zonnepanelen, in plaats van schoorstenen met chemische dampen die de horizon vervuilen.’ De keuze was natuurlijk aan de jury én terecht, maar met een voorzitter als Hans Wijers had ik meer chemie verwacht. ‘I have a dream’ zei Martin Luther in 1963, dus de geschiedenis laat ons zien hoe groot de waarde van dromen kan zijn.

Gelukkig kwam mijn wensdroom toch nog uit. Chemie Magazine, het maandblad van de VNCI pakte in het oktobernummer groots uit met het artikel Topsector Chemiebeurs is schot in de roos. Natuurlijk heeft het magazine een andere doelgroep en is de oplage iets lager dan die van het Droomboek, maar wat een feest om te lezen hoe vijf enthousiaste toptalenten de chemie promoten. De Topsector Chemiebeurs, betaald door bedrijven uit de chemische industrie, stimuleert veelbelovende scholieren om voor een opleiding Scheikunde te kiezen en verbetert de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Dit studiejaar ontvangen maar liefst 27 hbo- en 15 wo-talenten een beurs.

Geluk

Een paar suggesties wil ik u niet onthouden want ook onze toptalenten zitten vol creatieve, inspirerende en enthousiaste ideeën over de toekomst van de Nederlandse chemische industrie en hebben een groene droom voor ons land. Domenique van der Horst: ‘De rol van de chemie bij groene projecten – biobrandstof en gezondheidszorg – zou beter kenbaar moeten worden gemaakt.’ Klara Soupakova: ‘Mijn droom is om een behandeling te vinden voor een nu nog ongeneeslijke ziekte. Dit zal veel werk én geluk opleveren.’ Kit Ming Wong: ‘Misschien zou het helpen als de chemie positiever in het nieuws zou komen. Mijn ouders vroegen zich af of scheikunde studeren niet gevaarlijk was.’ Leon Rosseau: ‘Ik wil me richten op procestechnologie en zou als chemisch ingenieur een fabriek willen helpen om grondstoffen te besparen, uitstoot te verminderen en meer te recyclen.’ Dieuwertje Modder: ‘De biochemie spreekt me erg aan. Misschien kan ik een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van medicijnen.’

Deze positieve reacties moeten we koesteren want slecht negen procent van de Nederlandse medewerkers voelt zich betrokken bij hun werk. Nederland is één van de gelukkigste landen ter wereld, maar dat geluk ervaren de meesten blijkbaar thuis. ’I have a dream…!’ Ik wens u veel chemie, passie, gezondheid en een communicatief 2014 toe.

Petrochem 2, 2022

13 april 2022

nieuws

Gunvor bereidt bouw Rotterdamse biobrandstoffenfabriek voor


Vier de industrie tijdens het iLinqs Festival

Wanneer 22 Jun 2022-23 Jun 2022
Locatie RDM Onderzeebootloods Rotterdam

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.