blog

Expertblog: Succesvolle zoektocht met onzekere start

Publicatie

25 jun 2018

Auteur

Gerald Schotman, Shell

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

energietransitie

Begin juni vond de finale plaats van de NAM70 Challenge. Een zoektocht die we in het kader van ons zeventigjarig jubileum zijn gestart om concreet invulling te geven aan een versnelling van de Nederlandse energietransitie.

Dit was de eerste keer in onze geschiedenis dat we zoiets organiseerden. We wisten vooraf niet wat we konden verwachten. Juist mede omdat we zochten naar een zeer specifieke innovatieve oplossing: de oplossing voor het grootschalig opslaan van duurzame energie. Achterliggend doel was om samen de energietransitie hiermee te kunnen versnellen. Opslag van duurzaam geproduceerde energie wordt cruciaal om het toekomstige energiesysteem door de seizoenen heen stabiel te houden en vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.

We zochten dus niet een idee van een start-up, maar al één stap verder; een al beproefde oplossing vanuit een groeibedrijf, ook wel aangeduid als scale-up. Hoeveel reacties we zouden krijgen? En van welke kwaliteit? We wisten het niet. Grootschalige opslag is natuurlijk wereldwijd een belangrijk thema, maar of er interesse was in de Nederlandse markt – en in een samenwerking met NAM – was geen gegeven. En de oplossing moet wel werkbaar zijn op de bestaande gasinfrastructuur in Nederland.

Uiteenlopende technologieën

In januari ging de NAM70 Challenge-website live en gingen de persberichten wereldwijd in zeven talen de deur uit. Toen begon het wachten. Zelf was ik vooraf zeer tevreden geweest met vijftien goede inzenders, maar de eerste twee weken bleef het stil, en dat was best spannend. NAM is een organisatie in transitie, een grote speler in de wereld van aardgas, maar nieuw in de wereld van de energietransitie. Welke oplossingen het in die transitie uiteindelijk gaan worden, is lastig vooraf te bepalen. Wij hebben daarin zeker niet alle antwoorden, vandaar ook deze challenge.

De inschrijvingsperiode liep tot half maart en met name de laatste maand liep het letterlijk storm. Van Australië tot Canada, van Singapore tot Zuid-Afrika en van Israël tot Finland. En natuurlijk Nederland zelf niet te vergeten. Uiteindelijk bleef de teller stilstaan op maar liefst 45 kwalitatief hoge inzendingen vanuit dertien landen. De eerste selectieronde naar de drie uiteindelijke finalisten was geen gemakkelijke. De jury vroeg dan ook extra tijd en koos uiteindelijk voor drie verschillende technologieën van bedrijven uit Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, respectievelijk thermal energy battery met ceramic cells, ammonia power-to-liquid storage en compressed air energy storage.

Koesteren

Met de drie finalisten hebben we een paar intensieve weken samengewerkt om zo goed mogelijk te begrijpen hoe we een mogelijke samenwerking konden invullen en natuurlijk ook ervoor te zorgen dat de kandidaten zich zo goed mogelijk aan de wereld (en de jury) konden presenteren. Begin juni kwam al die goede voorbereiding samen in de spannende finale in Utrecht. We hadden als jury van iedere deelnemer een technical businessplan ontvangen, maar op die dag kwam het aan op de pitches. Wat gaat deze oplossing Nederland brengen? Wederom was het geen makkelijke keuze voor de jury, maar uiteindelijk wel unaniem. We keken naar impact, naar snelheid van implementatie, naar schaalbaarheid en naar maatschappelijke haalbaarheid. U weet het ondertussen al, de winnaar werd Storelectric uit het Verenigd Koninkrijk. De komende tijd gaan we met hen het plan van aanpak opstellen om hun oplossing samen te realiseren. Daar kijk ik zeer naar uit en we zullen daar zeker verslag van doen!

Is dat het enige dat we gaan doen? Nee, daarnaast lopen nog vele andere energietransitie-trajecten en ik denk dat we ook nog wel contact houden en krijgen met andere inzenders. Goede ideeën en oplossingen moet je koesteren als land als het gaat om zo’n grote opgave als de energietransitie.

Maar waarom deel ik met name ook de bij tijd en wijlen onzekere opmaat van deze zinderende uitkomst? De reden is, dat ik hiermee anderen hoop te inspireren om ook op zoek te gaan naar partners die wellicht wel een antwoord op een uitdaging hebben. Je kwetsbaar opstellen en hardop aangeven dat je niet alle antwoorden zelf hebt, maakt niet alleen sterk, maar geeft ook nieuwe inzichten én het brengt oplossingen sneller dichterbij.

Uiteindelijk win je als organisatie, maar bovenal, wint de versnelling in de energietransitie. En daar doen we het voor, maar dan wel samen.

 

Gerald Schotman, Shell

Neem contact op - Bekijk profiel

Petrochem 3, 2021

21 april 2021

nieuws

Yolande Verbeek finalist Plant Manager of the Year 2021 verkiezing

AGENDA