blog

Column: Gevoel bij de werkvloer

Publicatie

11 nov 2014

Auteur

Chris Aldewereld

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

Blijkbaar is de kloof tussen managers en de werkvloer zo groot aan het worden, dat er allerlei dure managementsystemen en veiligheidsprogramma’s nodig zijn om de verbeterideeën van de werknemer te kunnen horen en stimuleren.

Door mijn werk kom ik bij veel verschillende bedrijven in de chemische sector. Uiteraard komt het thema veiligheid dan ter sprake. Meestal zijn er nog wel stappen te maken om de veiligheid naar een hoger niveau te tillen. En het valt mij daarbij steeds meer op dat bedrijven allerlei verschillende veiligheidsprogramma’s starten om dat te bereiken. Op zich is het goed dat er aandacht is voor veiligheid en dat er tijd en geld beschikbaar voor wordt gesteld, maar ergens krijg ik daar toch steeds meer een gek gevoel van. In alle veiligheidsprogramma’s draait het om het verbeteren van het veiligheidsdenken en het stimuleren van een veiligere bedrijfscultuur. Tenminste, dat is wat er in het mooie praatje wordt verteld, dat ter illustratie van het programma ten gehore wordt gebracht.

Als je een rode draad door de verschillende programma’s zoekt, dan komt het er vaak op neer dat de werkvloer een systeem krijgt opgelegd. Werknemers moeten daarin gaan rapporteren, dat gaan bespreken in werkgroepen met daarin ook vertegenwoordigers van het management en dan zelf ook een oplossing gaan bedenken, want dan zou ‘de oplossing beter gedragen worden’. De medewerkers worden in sessies ‘aan de hand meegenomen’ hoe ze de vaak onbegrijpelijke, achterliggende gedachtes achter de methode moeten zien en een weg moeten zien te vinden in de verschillende formulieren. Geïllustreerd met sheets vol met prachtige voorbeelden en stappenplannen, worden de medewerkers suf gepraat over Japanse filosofieën of Amerikaanse gedachtes, die de basis vormen voor het programma.

Goed idee

Maar zijn we niet een beetje aan het doorslaan? Als je deze systemen echt probeert te doorgronden en zoekt naar hetgeen ze werkelijk stimuleren, dan komt het erop neer dat de medewerkers – op een bijzonder ingewikkelde manier – een soort spreekbuis naar het management krijgen. Want behalve dat men onveilige situaties moet gaan melden, moet er door diezelfde medewerkers ook meteen een oplossing worden bedacht. En daar gaat het management dan geld voor vrijmaken, zodat diezelfde werkvloer de oplossing kan uitvoeren.

Maar is dat dan zo heel anders als het hebben van een goed idee? Als menig medewerker zich heeft bezeerd aan een scherp onderdeel, dan hebben zij allemaal echt wel ideeën hoe dat anders kan. Alleen worden die klachten en ideeën blijkbaar niet gehoord, met als gevolg dat men in zijn schulp kruipt en niets meer laat horen.

Het lijkt er dus sterk op dat menig management geen gevoel meer heeft bij de werkvloer. Blijkbaar is de kloof tussen managers en de werkvloer zo groot aan het worden, dat er allerlei dure managementsystemen en veiligheidsprogramma’s nodig zijn om de verbeterideeën van de werknemer te kunnen horen en stimuleren.

In gesprek gaan

Maar is het voeren van zo’n verbeterprogramma dan wel de juiste investering? Moeten managers zich niet simpelweg meer laten zien op de werkvloer? Luisteren naar wat hun mensen stoort en met hen in gesprek gaan over veiligheid? Als ze aan medewerkers vragen waar zij zich aan storen, krijgen ze waarschijnlijk veelal dezelfde antwoorden als vanuit hun dure programma.

Dus manager, kom van uw ivoren toren! Ga mee met je mensen en ervaar eens hoe zij bepaalde taken (moeten) uitvoeren. Daar is enorm veel te halen. Maak structureel tijd om met uw mensen mee te werken. En beperk dat niet tot een veiligheidsrondje of managementpraatje bij het koffieautomaat. Draai eens een nachtdienst, doe eens taken die u van uw medewerkers verlangt, maak uw handen eens vuil. En als u uw handen niet vies wilt maken, waarom moeten uw mensen dat dan wel? Bespreek de knelpunten die men ziet.

Helaas blijft er nog veel te veel voor het oprapen liggen. En een deel van het geld dat aan die dure programma’s opgaat, kan dan rechtstreeks in oplossingen van veiligheidsproblemen worden gestoken.

Chris Aldewereld (Aldewereld@gmail.com) is ingenieur Scheikundige Technologie en werkzaam als Adviseur Industriële Veiligheid.

Petrochem 4, 2021

28 mei 2021

blog

Expertblog: Functional safety & cybersecurity zijn de Yin & Yang in process safety

AGENDA

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.