blog

Expertblog: Grootste Europese conferentie over procesveiligheid naar TU Delft

Publicatie

9 feb 2018

Auteur

Genserik Reniers, TU Delft

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

process safety, TU Delft

Vorige week trapte professor Genserik Reniers de nieuwe collegereeks ‘Plant Management Next’ af. De reeks is een samenwerking tussen Petrochem en Nijenrode. De veiligheidshoogleraar betoogde tijdens zijn college dat procesveiligheid momenteel een nieuwe fase ingaat. Er moet meer aandacht komen voor samenwerken en cluster denken. Daar gaat ook de 16e editie van het gerenommeerde Loss Prevention symposium over, volgend jaar aan de TU Delft. Reniers mag dan de organisatie op zich nemen. In deze blog geeft hij alvast een voorproefje van de conferentie.

In juni 2019 vindt de 16e editie plaats van het zogenaamde ‘Loss Prevention and Safety Promotion in the Process Industries’ Symposium (LPS) aan de TU Delft. Een hele eer voor de Delftse universiteit. Het is een prestigieuze conferentie waar academici, regelgevers en allerhande experts uit het werkveld naar afzakken. Het is de meest bijgewoonde Europese conferentie voor procesveiligheid in de chemische industrie.

CHESS

De conferentie speelt in op de zware ongevallen die steeds opnieuw plaatsvonden in de voorbije decennia. Ook zullen nieuwe inzichten uit de ongevallenonderzoeken worden behandeld. Bovendien draagt de conferentie bij aan het omvormen van een tijdsgeest. In de laatste twee decennia zijn maatschappelijke wijzigingen waar te nemen.  Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van het internet en de mobiele telefonie. En ook aan de opkomst van sociale media, het belang van transparantie en samenwerking, big data, computerkracht en kwesties op het gebied van fysieke en cyber security. Ze hebben onherroepelijk impact op het veiligheidskundig onderzoek en de vooruitgang van procesveiligheid.

Samen met Khakzad heb ik in 2017 de toekomst van procesveiligheid samengevat  met het acroniem ‘CHESS’. Voor verdere vooruitgang van veiligheid in de procesindustrie, moet de aandacht in onderzoek en in praktijk de aandacht op nieuwe domeinen komen te liggen. Op: ‘Coöperatie en cluster denken’, ‘Hoge transparantie en efficiënte inspecties’, ‘Educatie, leren en training’, ‘Security integratie’ en ‘Safety innovatie en dynamische risico assessments’. Deze domeinen absorberen immers de nieuwe maatschappelijke context waarin we sinds een tiental jaren leven.

Bestaansreden

De slogan van de conferentie is ‘From lessons learnt and safety novelties to common safety practice’. Door als onderneming vertrouwen te hebben in elkaar via intelligente transparantie en het delen van informatie kom je, door samenwerking en het leren uit near-misses en allerhande incidenten, tot uitmuntende veiligheidsresultaten.  Dit leidt, samen met innovatie op gebied van veiligheid, tot nieuwe veiligheidspraktijk in de chemische bedrijven.

Abstracts voor Loss Prevention 2019 kunnen worden ingediend via de website van de conferentie, www.lp2019.org, tot einde maart 2018. Iedereen is van harte welkom om bij te dragen en bij te leren op deze unieke internationale gelegenheid aan de TU Delft, en deel te worden van de geschiedenis van procesveiligheid.

Fotocredit: Wim Raaijen

Genserik Reniers, TU Delft

Neem contact op - Bekijk profiel

Petrochem 2, 2022

13 april 2022

nieuws

Gunvor bereidt bouw Rotterdamse biobrandstoffenfabriek voor


Vier de industrie tijdens het iLinqs Festival

Wanneer 22 Jun 2022-23 Jun 2022
Locatie RDM Onderzeebootloods Rotterdam