blog

Column: Hapje voor hapje

Publicatie

12 okt 2012

Auteur

Evi Husson

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

Naast bladen, fora, verkiezingen, spin-offs, start-ups, joint ventures en projecten schieten congressen, verkiezingen, workshops, evenementen en andere initiatieven als paddenstoelen uit de grond als het gaat om duurzaamheid, biobased economy, CO2-reductie et cetera. Een greep uit het duurzaamheidsarsenaal: Dow Jones Sustainability Index, 50 Hottest Companies in Bioenergy, De duurzame 100, Enlightenmentz of the Year, Green Building Week, Dag van de Duurzaamheid, Energy 4 Next Generations, International Algae Congress, Sustainable biomass sourcing, The Plastic Soup Foundation, European Forum for Industrial Biotechnology and the Biobased Economy, en ga zo maar door.

Door deze en andere initiatieven lijkt een duurzame energietransitie niet alleen een droom van velen, maar krijgt de noodzaak om te veranderen enigszins vorm. Toch zullen niet alle initiatieven, ideeën of projecten voldoende draagvlak vinden om in de toekomst echt verschil te kunnen maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de diverse cellulose-ethanolfabrieken die het tot nog toe niet verder hebben geschopt dan pilots, zoals verderop is te lezen. Nog vóór deze bedrijven een druppel ethanol hadden geproduceerd, gingen ze failliet. Of neem Neste Oil en Stora Enso, die onlangs hun plannen om een biodieselfabriek te bouwen, hebben afgeblazen omdat de kosten van het project te hoog zouden zijn. En het opgezette emissiehandelsysteem lijkt ook niet het gewenste resultaat te boeken dat was verwacht. En dan druk ik me nog zacht uit.

Toch ben ik het niet eens met de criticasters die bovenstaande initiatieven volledig met de grond gelijk maken. Duurzame ontwikkelingen komen tenslotte alleen van de grond als creatieve geesten buiten de gebaande paden durven stappen. Nog steeds moet er ontzettend veel gebeuren om echt een beweging op gang te brengen, maar Rome is ook niet in een dag gebouwd. Of zoals een uitdrukking die ik laatst hoorde: Een olifant eet je hapje voor hapje.

Naast durf, creatieve geesten, innovatie en uiteindelijk ook implementatie hoop ik dat er daarnaast snel een groeiend maatschappelijk draagvlak komt. Want er is net als bij het ontstaan van een veiligheidscultuur om bedrijven veiliger te maken een gedragsverandering nodig om duurzaamheid intrinsiek te laten verworden. Bovengenoemde initiatieven dragen daaraan hun steentje bij. Ook al lijken het veel initiatieven, een breed draagvlak is nodig om de massa te kunnen bewegen. En ook dat gebeurt stapje voor stapje. Of hapje voor hapje.

#evihusson

Petrochem 4, 2021

28 mei 2021

nieuws

Shell en Enerkem willen kerosine uit afval maken

AGENDA

Deltavisie
Deltavisie 2021: Smart

Wanneer 17 Jun 2021
Locatie Online - live vanuit Rotterdam Ahoy

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.