blog

Column: Hogere sferen

Publicatie

14 jun 2012

Auteur

Evi Husson

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

Onlangs ontvingen we op de redactie een uitnodiging voor een persreis naar Noorwegen. Onder andere olie- en gasproductie in het Arctische gebied en de Barentszzee, carbon capture en storage en energie-efficiënte olie- en gasproductie zullen daar uitvoerig worden besproken. Daarnaast zullen de aanwezige journalisten een aantal plants bezoeken en rond de langste dag van het jaar van Hammerfest naar Honningsvå varen, zo’n zeshonderd kilometer ten noorden van de poolcirkel.

Erg interessant en ongetwijfeld een geweldige belevenis als je er tijd voor kunt vrijmaken. Na overleg is het hoofdredacteur Wim Raaijen die zich heeft “opgeofferd” om de Noorse hogere sferen op te zoeken.

Dergelijke uitstapjes lijken op het eerste gezicht misschien op “snoepreisjes” maar tegelijkertijd valt er ook veel te halen. Nieuwe inzichten, betere beeldvorming, een aantal artikelen, nauwere contacten met bestaande relaties, ontmoetingen met andere journalisten en het creëren van banden met nieuwe contacten. Ik moest meteen ook denken aan een bezoek aan een iets minder indrukwekkende maar eveneens interessante bestemming: Lanxess in Antwerpen, september vorig jaar. Naast ondermeer een voorstelling en visie van het bedrijf en een aankondiging van een investering van vijftien miljoen euro in de glasvezelfabriek in Kallo kregen we een heerlijke Belgische lunch en bezochten we de glasvezelfabriek. Aan het eind van de dag kregen we zelfs nog een doos Belgische chocola mee naar huis. Een leuk dagje, maar meer dan een nieuwsbericht is er meteen na het bezoek niet uitgerold.

Toch was het geenszins een verloren dag. Het bedrijf blijft sinds die tijd iets beter op het netvlies hangen met als gevolg een verhaal over Lanxess in deze Fijnchem. Wereldwijd is de vraag naar butylrubber gestegen. Om die reden heeft het bedrijf de productiecapaciteit van haar fabriek in Zwijndrecht vorig jaar uitgebreid en neemt het begin volgend jaar een nieuwe fabriek in Singapore in gebruik. Bij het nalezen moest ik weer even terugdenken aan de trip naar België, afgelopen nazomer, en de heren die de glasvezelproductie in goede banen leidden.

#evihusson

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.