blog

Column: In perspectief

Publicatie

2 jun 2016

Auteur

Chris Aldewereld

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

Laatst kopte een krantenartikel het volgende: ‘Bewoners langdurig blootgesteld aan uitstoot van gevaarlijke stoffen’. Een punt dat spijtig genoeg recentelijk op meerdere situaties van toepassing kan zijn. Moerdijk? Afsluitertje open blijven staan. Oeps, wat is er weggelekt? Dordrecht? Daar blijkt de ophoping van uitgestoten stoffen ernstiger dan men ooit had vermoed. Zeer kwalijke zaken en laten we vooral niet bagatelliseren. Dit zijn zeer ernstige problemen. Industriële ongevallen van bijna on-Nederlandse aard, want wij hebben de gezondheid van de bevolking toch hoog in het vaandel staan.

 

Context
Maar waar ik me dan echt aan kan storen, is de wijze waarop de media dit soort zaken belichten. Terwijl de onderzoeken nog lopen, komen zij al met conclusies die totaal niet zijn onderbouwd en onnodig angst zaaien. De chemische industrie is per definitie de vervuiler, de overheid heeft altijd gefaald en speelt onder één hoedje met de industrie en de burger is altijd het slachtoffer. Dit laatste klopt dan nog enigszins, want er zijn burgers onnodig blootgesteld aan gevaarlijke stoffen.
Maar de context wordt zelden correct weergegeven. Problemen die enige tijd geleden hebben gespeeld, worden gemeten tegen huidige maatstaven. Goed om te doen, want we leven hier en nu, maar de tijdgeest van toen moet niet vergeten worden. Beslissingen werden genomen op basis van informatie die men toen had. Van de kennis die we inmiddels hebben opgedaan en die tot andere inzichten leidt, wordt steevast verweten dat de industrie die doelbewust heeft verzwegen. Ook als daar geen onderbouwing voor is. Onderzoeken die te lang duren, zouden zijn gemanipuleerd en onbetrouwbaar zijn. De door de media zelf uitgevoerde steekproeven, die uiteraard alle wetenschappelijke onderbouwing missen, tonen namelijk dat er ongetwijfeld een doofpotaffaire gaande is.

 

Smeuïge verhalen
Mij is onlangs iets soortgelijks overkomen. Een journalist belde met enkele vragen over gevaarlijke stoffen en mijn mening over de industrie. U snapt dat ik heb geprobeerd een realistisch beeld van de Nederlandse industrie te schetsen, waarbij alles in perspectief wordt geplaatst. Want vooral dat laatste is iets waar men hardnekkig moeite mee blijkt te hebben. Oké, ik snap ook wel dat er geen chemisch technologen bij de dagbladen werken en dat het moeilijk is voor leken om de ins en outs van de industrie te begrijpen. Chemie wordt nu eenmaal door veel mensen als complex bestempeld, omdat zij er weinig kaas van hebben gegeten, en daardoor dus met de nodige wantrouwen benaderd. Zeker als het ineens dichtbij komt.
Maar als journalisten voortdurend schrijven over complot-?theorieën en toxische stoffen blijven bestempelen als ‘gifgassen’, dan houdt het voor mij ook op. Dan sta je dus niet open voor het gehele verhaal. Dan wil je alleen maar smeuïge verhalen schrijven die verkopen, zelfs als ze inhoudsloos en opruiend zijn. Jammer.

 

Kwaliteit
Tegelijkertijd is journalistieke vrijheid een groot goed. Het is de taak van de media om kritische vragen te stellen, onderzoek te verrichten en onbesproken onderwerpen aan het licht te brengen. Dat is iets waar ik ook zeker niet op tegen ben. Maar kwaliteit in de berichtgeving is wel op zijn plaats. Ook als het aankomt op complexe zaken. Dit is wat de kwaliteitsmedia onderscheidt van de roddelpers.
Maar om even terug te komen op de krantenkop, dat kan natuurlijk ook gaan over de uitstoot van fijnstof van de Nederlandse snelwegen, de dumping van drugsafval, de hoeveelheid asbest die jaarlijks van alle daken afkomt of zelfs de ophoping van stoffen in huis bij slecht ventileren. Het hoeft niet altijd de industrie te zijn. We moeten het natuurlijk wel in perspectief blijven zien.

 

Chris Aldewereld is ingenieur Scheikundige Technologie en werkzaam als Adviseur Industriële Veiligheid.
Aldewereld@gmail.com

Petrochem 3, 2021

21 april 2021

nieuws

Yolande Verbeek finalist Plant Manager of the Year 2021 verkiezing

AGENDA

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.