blog

Column: Inkopers draaien rollen om

Publicatie

19 jan 2012

Auteur

Niko van Gent

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

Valt er nog iets te vertellen over inkoop? Je zou verwachten dat er na de vele boeken die de afgelopen twee decennia over dit onderwerp zijn geschreven, niet veel nieuws onder de zon is. Niets is minder waar. Inkopen draait om het nemen van beslissingen. Professor Dean Kashiwagi van Arizona State University stelt dat beslissen een heikel iets is, omdat mensen zich ervan bewust moeten zijn dat ze een besluit nemen terwijl ze eigenlijk maar weinig weten.

Proberen je toeleveranciers te veranderen met een contract in de hand levert onnodige transacties op. Controle leidt tot inefficiëntie in de supply chain. Maar ook budgetten op voorhand prijsgeven en de verantwoordelijkheid van het resultaat bij de leveranciers leggen zijn twee hoofdzonden die binnenkort bij professionele inkopers tot het verleden behoren.

Een schrikbeeld was het zeker voor de technisch inkopers uit de Rijnmondse chemische en petrochemische industrie. Zij kwamen op uitnodiging van het advies en installatiebedrijf GSH naar het ss Rotterdam voor de presentatie van het nieuwe boek Prestatieinkoop van Jeroen van de Rijt en Sicco Santema.

Uitgangspunt van het nieuwe inkopen is dat de inkoper zich is gaan realiseren dat hij of zij onvoldoende verstand van de materie heeft om de risico’s van grootschalige projecten op waarde te schatten. Het is dan slimmer om drie of meer externe specialisten in te schakelen en hen de vraag voor te leggen hoe zij bepaalde projecten aanpakken en tot een goed einde brengen. Laat gewoon weten hoeveel budget beschikbaar is en dat het resultaat en de prestatieverplichting voor hen gevolgen hebben.

Van de Rijt en Santema nemen in hun boek de basisfilosofie van Kashiwagi als uitgangspunt en bouwen dit verder uit met Nederlandse voorbeelden van deze vernieuwende opzet van inkoop. De auteurs illustreren deze filosofie met een heldere afweging. Stel, je wilt een berg beklimmen, laten we de Mount Everest nemen. Je zoekt een ervaren bergbeklimmer die jou kan begeleiden naar de top. Zoek je dan naar een zeer ervaren bergbeklimmer die vaker de Mount Everest heeft beklommen? Of huur je een bergbeklimmer in en vertel je hem vervolgens hoe hij de berg moet beklimmen en welk gereedschappen hij moet gebruiken, hoe hij zijn team moet samenstellen, dat er een betere manier is om de berg te beklimmen en dat het best sneller en goedkoper kan? Het tweede scenario is tamelijk ridiculiserend bedoeld. Helaas is het wel vaak de manier waarop inkoopprocessen van goederen en diensten in de praktijk plaatsvinden, stellen Van de Rijt en Santema.

Het verhaal wordt nog eens bevestigd door gastspreker Arnout van Diem, directeur van Biosol, die niet begrijpt waarom het reinigen van het inmiddels failliete Chemie Pack in Moerdijk zeventig miljoen euro moet kosten, terwijl hij dat voor vijftien miljoen euro kan. Hij stelt dat inkopers vaak op voorhand alleen open staan voor conservatieve, ingesleten methoden. Uit de tenderaanvragen blijkt al dat er geen ruimte is voor andere, meer innovatieve methoden. Innovators zoals Biosol zijn dan al kansloos. Grond reinigen gaat volgens Van Diem vaak gepaard met het afvoeren van vervuilde grond en het aanvoeren van schone grond. Die honderden vervoersbewegingen blijven de opdrachtgever bespaard als de grond biologisch wordt gereinigd in dezelfde tijd.

Het werk en het toezicht van de inkoper is door de nieuwe methode een stuk rustiger geworden en in ruil daarvoor neemt zijn vermeende machtpositie af, maar per saldo heeft hij voor zijn bedrijf de beste deal op zijn naam staan. De auteurs van het boek hebben berekend dat de winst van de methode is dat 98 procent van de projecten binnen de tijd en binnen budget wordt geklaard. De klanttevredenheid is vanzelfsprekend evenzeer toegenomen.

Op de vraag of je erop kunt vertrouwen dat aannemers achter de rug van inkopers om geen kartelafspraken maken, mag zeker in deze tijden van recessie geen issue zijn. Aannemers zijn met de methode zeker nu (ook weer) te vertrouwen.

Petrochem 2, 2022

13 april 2022

nieuws

Gunvor bereidt bouw Rotterdamse biobrandstoffenfabriek voor


Vier de industrie tijdens het iLinqs Festival

Wanneer 22 Jun 2022-23 Jun 2022
Locatie RDM Onderzeebootloods Rotterdam

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.