blog

Column: Maak de industrie zichtbaar

Publicatie

13 mrt 2014

Auteur

Niko van Gent

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

In de vorige eeuw werkte ik met veel plezier bij het Britse chemiebedrijf ICI. Het moederbedrijf, Imperial Chemicals Industries, had naast een monumentaal verkoopkantoor in hartje Rotterdam een kleurrijke productielocatie in Rozenburg en verschillende mooie dochters verspreid over ons land. In 1997 deed ICI een overname die veel wenkbrauwen deed fronsen. Drie jaar later werd ik lid van de Huntsman Family en de rest is geschiedenis.

Even terug naar de Imperial-periode. Drie bruisende jaren heb ik als communicator ICI Nederland mogen vertegenwoordigen. Regelmatig had ik chemie met mijn nieuwe collega’s in Eijsden en Gouda, en genoot ik van hun omgeving. Het zijn twee chemiebedrijven die trots hun pijpleidingen, opslagtanks, schoorstenen en bedrijvigheid aan hun buurtbewoners tonen. En twee historische steden die blij zijn dat de maakindustrie midden in de bewoonde wereld staat te “ronken pronken”. Burenraden die zich eens in de zoveel tijd via bedrijfsbussen laten vervoeren, zijn overbodig. Daar wandelen, fietsen of skaten bewoners langs hun buurbedrijven en zijn de productieprocessen vanaf de straat zichtbaar of ruikbaar voor iedereen.

Verstopt

We klagen nu wel steen en been dat weinig jongeren voor techniek kiezen, maar wanneer worden die jongeren geconfronteerd met de maakindustrie? Waar zien ze dat mensen hun brood verdienen door iets tastbaars te maken? Een baan in de techniek moet nog altijd opboksen tegen oude vooroordelen: vieze handen, inspannend en laagbetaald. Wij hebben onze maakindustrie verbannen naar saaie verlaten industrieterreinen, zoals we wel meer dingen die bij het leven horen, hebben verstopt. Laten we daarmee ophouden. Breng de maakindustrie terug naar de samenleving. We kunnen niet zonder. En wie verstopt nu iets dat je niet wilt missen?

Ik heb verschillende locaties van Huntsman in Duitsland bezocht. En wat viel mij op? De Duitse maakindustrie staat letterlijk en figuurlijk midden in de samenleving. Bepaalde processen en chemische leidingen passen niet in winkelstraten, dat snap ik, maar leegstand van winkels beïnvloedt in negatieve zin de economische en sociale vitaliteit van binnensteden. Moeten regels dan maar worden afgeschaft? Nee, natuurlijk niet, maar de Hinderwet heeft de industrie vaak onnodig verbannen naar die onbewoonde wereld. Laten we opnieuw kijken welke vormen van industrie wél mogelijk zijn in de stadsharten.

De basis

Ik denk dat er volop kansen liggen voor de maakindustrie in de binnenstad. Misschien is het nog even wennen voor de vastgoedinvesteerders, maar geef de lege winkelpanden weer een stadshart en MAAK industrie zichtbaar. Organiseer “binnenstadmaakbijeenkomsten” met onderwijsinstellingen en verleidt jonge ondernemers met betaalbare ruimten en zo min mogelijk regels.

Laten we beginnen bij de basis. We hebben in Nederland meer dan één miljoen laaggeletterden. Toch hebben we in de afgelopen tien jaar driehonderd bibliotheekvestigingen gesloten. Hoe welvarend we ook zijn: vorig jaar is voor het eerst de armoede onder jonge mensen gestegen. Het betekent dat in de toekomst meer mensen slechter zullen lezen, niet aan de eisen van de kenniseconomie kunnen voldoen en als drop-outs buiten de boot vallen. Dat willen we niet, dus de eerste panden vullen we met boeken en we maken er ontmoetingsplekken van, maar ook leerplekken voor laaggeletterden.

Steeds meer gemeenten halen hun bronzen kunstwerken uit de openbare ruimte en slaan ze op in afgelegen depots. Dat betekent dat de steden alleen maar saaier en saaier worden. Vreemd dat er steeds meer winkels leeg komen te staan? Weg met die verschraling. Een paar winkels bouwen we om tot kunstenaarsateliers. Deze kunstenaars werken met de meest moderne technieken en gebruiken kunststof als het nieuwe huftervrije brons. Natuurlijk willen deze kunstenMAKERS graag boven hun trotse ruimten wonen en komt er automatisch meer dan e-mailverkeer. MAAK ruimte…!

Reageren? niko_van_gent@xs4all.nl

Petrochem 2, 2022

13 april 2022

nieuws

Gunvor bereidt bouw Rotterdamse biobrandstoffenfabriek voor


Vier de industrie tijdens het iLinqs Festival

Wanneer 22 Jun 2022-23 Jun 2022
Locatie RDM Onderzeebootloods Rotterdam

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.