blog

Column: Naïef?

Publicatie

16 mei 2012

Auteur

Evi Husson

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

Steeds meer iconische reuzen als Coca-Cola, Danone en zelfs McDonalds volgen een groene gedachte. Ze beseffen dat de jongere generaties – de jeugd van tegenwoordig oftewel de digitale inboorlingen – duurzaamheid hoger op de prioriteitenladder zullen zetten dan huidige of oudere generaties en willen leven in een biobased society. Wie hier als bedrijf niet in meegaat zal er uiteindelijk bekaaid vanaf komen.

CocaCola heeft inmiddels al de PlantBottle op de markt gebracht, een PET-fles die voor twintig procent bestaat uit biobased PET door het gebruik van ethyleenglycol uit suikerriet. Over drie jaar willen ze een honderd procent biogebaseerde kunststof fles produceren. Een enorme uitdaging, die misschien onmogelijk lijkt, maar in elk geval veelbelovend is. Het lijkt erop dat de tijd van innovatie en technologische vooruitgang in laboratoria stilaan doorgroeit naar opschaling en implementatie. Steeds meer kleine bedrijven, start-ups of mkb-ers, willen een plek veroveren in een nog relatief nieuwe markt, terwijl de conservatieve chemische bedrijven nog een beetje lijken te slapen.

Ook de boerderijen doen een duit in het groene zakje. De omzet in de multifunctionele landbouw is tussen 2007 en 2011 met 52 procent toegenomen tot 491 miljoen euro. Boerderijen worden steeds belangrijker en worden zelfs al eens de “goudmijn van de toekomst” genoemd. Er is een toenemende vraag naar landbouwproducten, biomassa en afval en boerderijen kunnen innoveren door de productie van groene energie via onder andere mestvergisting, zonnepanelen en windmolens. Agro en chemie zullen steeds meer met elkaar samenwerken waardoor de chemie geleidelijk aan minder afhankelijk wordt van oliegiganten. Van kraken naar scheiden.

De vraag is nu vooral wanneer er van een transitie sprake is. Wanneer kunnen we spreken van een biobased economy? Over tien, twintig of vijftig jaar? Tien jaar lijkt me niet realistisch, maar wat ik wel geloof, is dat ik, nog vóór ik met pensioen ben, zal leven in een biobased society. Naïef? Ik ben natuurlijk nog jong 😉

#evihusson

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.