blog

Column: Nieuwe neuzen in Rotterdam

Publicatie

13 nov 2013

Auteur

Niko van Gent

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

Trots heb ik mijn zwager uit Friesland onlangs de Maasvlakte laten zien. Maar voordat wij daar konden uitwaaien, reden wij langs een groot aantal opslagtanks van Vopak. Mijn zwager rook een olieachtige lucht. Hij had gelijk. Koeienpoep riekt anders.

Maar er wordt wel aan gewerkt en dat positieve nieuws hoorde ik tijdens de zomerlezing bij Deltalinqs. Zelden heb ik tijdens een lezing zulke bevlogen sprekers gehoord. Met hun achtergrondinformatie kon ik mijn zwager ervan overtuigen dat die olieachtige geur bij Vopak binnenkort verleden tijd is.

De zomerlezing stond in het teken van E-Nose: een regiodekkend geurmeetnetwerk voor het online en realtime detecteren van de luchtsamenstelling. E.Nose maakt het mogelijk de overlast van geur aan te pakken en de geurbelasting te beheren. Jan van den Heuvel, algemeen directeur DCMR Milieudienst Rijnmond, zette direct de toon van de bijeenkomst en sprak over een onbehagen in het Rotterdamse havengebied. Bij een aantal van de 1,2 miljoen inwoners schuurt de groei van het havengebied. Het aantal stankklachten in de regio lag in 2012 bijna twaalf procent hoger dan in 2011. Deze stijging is vooral veroorzaakt door verschillende incidenten bij bedrijven in de Botlek.

Viezeriken

Elektrische neuzen zijn compacte meetinstrumenten, waarmee zowel op een vaste plek als mobiel de luchtkwaliteit wordt gemeten. Van den Heuvel wil de neuzen niet zozeer inzetten voor het handhaven en opsporen van viezeriken en het uitdelen van boetes. ‘Het gaat erom dat je dat doet op basis van dezelfde informatie, en de E-Nose helpt daar bij.’ Tegelijkertijd geeft het proefprogramma inzicht in de randvoorwaarden en aandachtspunten bij het mogelijk uitrollen van een E-Nose-netwerk in de regio Rijnmond.

Johan Tiggelman, manager operations bij Vopak, was nauw betrokken bij een eerdere proef waarbij ook de gemeenten en veiligheidsregio betrokken waren. Hij gaf de voordelen aan van het vroegtijdig signaleren en vertelde met trots dat zijn bedrijf al maanden geen klachten heeft veroorzaakt. (zie ook: Vopak vecht tegen stankoverlast – Petrochem 9/2013)

Communicatie

Prinses Laurentien van Oranje, strategisch adviseur Havenvisie 2030 en betrokken bij het expertteam Veiligheid, Milieu en Leefomgeving, was blij met de bevlogen woorden van Jan van den Heuvel en Johan Tiggelman. Ter voorbereiding van haar eigen lezing had de prinses een groot aantal websites bezocht van bedrijven die in het Rotterdamse havengebied actief zijn. ‘Het viel mij op dat de meeste bedrijven het over zichzelf hebben. Veel van uw bedrijven hebben het over trots, missie, visie en vooral over groei, maar bijna geen enkel bedrijf heeft het over de communicatie met bewoners.’

Ze vervolgde: ‘We hebben hier een zaal vol trotse medewerkers, en terecht. Dat ben ik ook. En bewoners zijn ook trots op dit gebied. Maar het is niet voldoende om te zeggen: ik vind jou aardig terwijl er troep over de schutting wordt gezet. Mensen willen weten of de stank die ze ruiken, hun gezondheid schaadt. Welke stoffen worden gemeten en wat gebeurt er met die informatie? Hoelang gaat het duren en wat wordt er aan gedaan om deze overlast in de toekomst te voorkomen? Mensen voelen zich onzeker en hebben recht op een eerlijk antwoord.’

De prinses stelde daarom voor het E-Nose-project voorlopig het We-Nose-project te noemen. ‘Betrek kinderen bij het project en er komt zekere een betere naam uit hun hoge hoed. Je kunt niet direct verwachten dat mensen begrijpen wat een E-Nose is. Ik vertel al tien jaar over laaggeletterdheid en dat er anderhalf miljoen mensen in Nederland laaggeletterd zijn. Toch kom ik nog steeds mensen tegen die dat niet hebben gehoord. Elke keer weer moet je goed nadenken over dat je iets weet wat niet iedereen weet.’ Kortom: communiceren is en blijft een doorlopend proces en herhalen blijft de kracht van de boodschap. Ook al staat de economie soms in de geur van twist.

Petrochem 2, 2022

13 april 2022

nieuws

Gunvor bereidt bouw Rotterdamse biobrandstoffenfabriek voor


Vier de industrie tijdens het iLinqs Festival

Wanneer 22 Jun 2022-23 Jun 2022
Locatie RDM Onderzeebootloods Rotterdam

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.