blog

‘Rechtdoor is nog altijd de snelste en veiligste weg’

Publicatie

29 mrt 2018

Auteur

Gerald Schotman, Shell

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

aardgas, aardolie, energietransitie

In deze blog vraagt directeur Gerald Schotman van de Nederlandse Aardoliemaatschappij om realisme. Hij begrijpt dat Nederland bezig is om van aardgas los te komen. ‘Dat vergt regie, ambitie en realisme.’  En: ‘Er is niet één oplossing, maar en-en-en.’ Een grote uitdaging ligt bij grootschalige opslag van energie.

“The best way out, is right through”. Een gevleugelde uitspraak die zeer relevant is voor de periode waar we nu samen inzitten: de energietransitie.

Ja, ik roep vaak dat we in ons hoofd al veel verder zijn dan in de realiteit het geval is. Een onderzoek van Motivaction bevestigde dat. Gemiddeld denkt men dat de transitie al op ruim een derde van het totaal is. Het is een ontnuchterende circa 6% van de totale energievoorziening dat nu duurzaam is. “En als we alle daken volleggen met zonnepanelen?”. Goede stap, moeten we ook doen, al zal dat op het totaal nog maar een 3-4% zijn. Met andere woorden – we zijn zo gewend dat energie er altijd is, dat we niet meer beseffen hoeveel en wat daar voor nodig is.

Kennis delen

Natuurlijk is Nederland bezig van aardgas los te komen, maar onderschat niet hoeveel elektriciteit een warmtepompen of infraroodpanelen nodig hebben. Ook elektriciteit moeten we verduurzamen. En wat voor operatie het vergt om alleen al ruim 7 miljoen huishoudens over te zetten? Dat vergt regie, ambitie en realisme.

Weet je dit gegeven enerzijds en de terechte ambities voor 2030 (minder dan 12 jaar!) van de Nederlandse overheid anderzijds, dan is er ook maar één weg om dit te bewerkstelligen: samen, kennis delen, innovatie en ambitie.

En-en-en

Dan gaat het bij mij borrelen. Mijn passie voor innovatie is bekend en volgens mij kun je niet anders dan in innovatieve oplossingen denken. Juist om die kansen die de energietransitie Nederland biedt ook op economisch vlak te verzilveren. Laat ik nu ook nog toevallig de directeur van NAM zijn, de grootste energieleverancier in Nederland. Dagelijks goed voor zo’n dertig procent aan de huishoudens, industrie, zorg en infrastructuur. Die twee – innovatie en betrouwbare energievoorziening – combineren is mijn uitdaging.

“Ja, maar jullie zijn een bedrijf met een historie”. Klopt, zeg ik dan, maar wel een heel relevante met de juiste kennis en kunde op het gebied van de ondergrond, transport, conversie en opslag van energie. Tuurlijk, tot nu toe met name fossiele energie, maar NAM is de laatste jaren zelf in transitie geweest naar een ander bedrijf. Meer gericht op samenwerkingen, delen van kennis. Vandaar ook dat we ons jubileum in het teken hebben gezet van de versnelling van de transitie. Niet terugkijken, maar juist vooruit. Er is niet één oplossing, maar en-en-en.

Opslag

Eén van de grote uitdagingen rondom duurzame energie is de opslag. De zon schijnt in de zomer en overdag, de vraag naar energie is met name in de winter en ’s avonds. Afgelopen vorstperiode bleek weer hoe belangrijk de ondergrondse gasopslagen waren om aan de toegenomen vraag te voldoen. Belangrijk dus om daar een duurzame equivalent voor te zoeken. En dus zetten wij de deuren open en hebben we de NAM70 Challenge uitgeschreven. Daarin nodigen we nationale en internationale groeibedrijven die al bezig zijn met een oplossing uit om zich in te schrijven. Doel is om een op de Nederlandse infrastructuur passende grootschalige opslagmogelijkheid te maken voor duurzame energie. De inzendingen stroomden vanuit de hele wereld binnen: vanuit Nederland, de VS, Israël, Verenigd Koninkrijk etc. Allen anders qua oplossingsrichting, maar wat een ideeën en innovatieve gedachten! De energie stroomt bij ons letterlijk binnen. Eind maart kiest de jury, samengesteld vanuit de wetenschap, energie en het bedrijfsleven, de drie inzenders die doorgaan. Wie van deze drie ons als launching customer krijgt met daarbij een mooi geldbedrag is begin juni bekend. Wat een mooi proces om samen met deze innovatieve geesten de krachten te mogen bundelen om zo het verschil te maken en de energietransitie te versnellen.

Rechtdoor

En ondertussen gaan we zelf ook door met het verduurzamen van andere projecten; onshore en offshore. Op zee zullen de windparken en de gasproductielocaties elkaar vinden. Dit noemen we ook wel ‘Gas meets wind’. Daarnaast zullen we indien mogelijk op land onze productielocaties naar energy hubs transformeren, voor opslag, conversie of transport van duurzame energie. We zijn een andere organisatie geworden en zetten onze ervaring mede in om met de leidende bedrijven van de toekomst het verschil te maken. Dat deden we tijdens de energietransitie halverwege de vorige eeuw toen we van kolen naar gas gingen. En ook nu willen we Nederland betrouwbaar blijven voorzien van energie. Niet meer alleen, maar ook samen met anderen. Wij gaan ervoor de doelstellingen en ambities voor een duurzaam en CO2-arm Nederland waar te maken. En eerlijkheidshalve, als we innovatie breed inzetten, dan denk ik dat we zelfs meer kunnen bereiken. Denk maar aan een schip wat een hoge golf op zich af ziet komen. Rechtdoor is nog altijd de snelste en veiligste weg.

Gerald Schotman is directeur van NAM. Daarnaast is hij president van het Koninklijk Instituut Voor Ingenieurs (KIVI)  en lid van het regieteam Topsector Energie.

Gerald Schotman, Shell

Neem contact op - Bekijk profiel

Petrochem 4, 2021

28 mei 2021

blog

Expertblog: Functional safety & cybersecurity zijn de Yin & Yang in process safety

AGENDA