blog

Column: Risico’s

Publicatie

23 apr 2012

Auteur

Evi Husson

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

Misschien valt het alleen mij op, maar de olie- en gassector lijkt de afgelopen maanden veel in het nieuws te zijn. Naast positief nieuws als de bouw van een nieuw Spar-platform en de koppeling van een Duitse gasopslag aan het Nederlandse gasnet, vielen vooral een aantal minder optimistische berichten op. Een stroeve olie-export met Iran, een verkrapping van de oliemarkt, een hoge olieprijs en niet in het minst, een gaslek op een platform van Total in de Noordzee. Dit gaslek ontstond vermoedelijk door schade aan de buitenkant van de put bij pogingen de bron af te sluiten. Bij het incident vielen geen gewonden onder de 238 medewerkers die werden geëvacueerd.

Terwijl het gas dagelijks rijkelijk blijft vloeien – naar schatting zo’n 200.000 kubieke meter per dag – heeft een team van acht specialisten en experts op het platform informatie verzameld om het lek onder controle te krijgen. Een risicovolle onderneming, met zo’n groeiende gaswolk boven je hoofd.

Uit de prognoses blijkt dat het mogelijk nog zes maanden kan duren vooraleer het lek volledig is gedicht. En ook het dichten zal behoorlijk wat risico’s met zich meebrengen. Ik moest bij het lezen van dit bericht meteen denken aan wat een plantmanager me onlangs vertelde over veiligheid en risico’s. Hij had het in zijn fabriek nooit over veiligheidsbewustzijn, maar over risicobewustzijn. ‘Je moet je juist bewust zijn dat de situatie waarin je werkt intrinsiek niet veilig is. En daar waar nodig het risico door beheersmaatregelen tot een acceptabel niveau terugbrengen.’

Bij het dichten van dit gaslek zullen alle mogelijke risico’s in kaart worden gebracht om ze vervolgens volledig uit te sluiten. Want je moet er niet aan denken wat de gevolgen kunnen zijn wanneer er iets misgaat. Niemand wil een gasvariant van de ramp in de golf van Mexico. De milieuschade die er nu is, is al ernstig genoeg.

De voorbereidingen om het lek te dichten zijn bij het ter perse gaan van deze Petrochem volop gaande. Volgens ingewijden zou de reparatie van het gasplatform Total ongeveer 750.000 euro per dag kosten. Maar waar ik in geen enkele berichtgeving iets over kon terugvinden, is of men bij de werkzaamheden vóór het lek voldoende heeft gedacht aan de risico’s. Had dit lek door risicobewustzijn kunnen worden voorkomen?

#evihusson

Petrochem 4, 2021

28 mei 2021

nieuws

Shell en Enerkem willen kerosine uit afval maken

AGENDA

Deltavisie
Deltavisie 2021: Smart

Wanneer 17 Jun 2021
Locatie Online - live vanuit Rotterdam Ahoy

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.