blog

Column: Sensatie

Publicatie

14 okt 2012

Auteur

Chris Aldewereld

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

U heeft het ongetwijfeld meegekregen. Je kon er niet omheen. Pagina’s zijn er over vol geschreven. De sluiting van de inmiddels zo bekende tankopslag in Rotterdam. Iedereen in de politiek vond er wel iets van. En iedereen buiten de politiek trouwens ook. Het is voor mij nog nooit zo gemakkelijk geweest om uit te leggen waarmee ik mij in het werk bezighoud, want de voorbeelden kent iedereen.

En wat is er veel geroepen. Een hoogleraar uit Delft, die niemand kende, heeft elke dag wel een uitspraak in een nationaal dagblad. De politiek kon vervolgens natuurlijk niet achter blijven. Zo kwam er een linkse partij met het idee om burgerinspecties in het leven te roepen. Toen ik in een vorige column schreef dat burgers meer inzicht in de industrie moeten krijgen, heb ik dat niet zó bedoel. Wat heeft het volk eraan als mensen, die geen verstand van zaken hebben, de industrie komen inspecteren? Dat eindigt waarschijnlijk in onnozele discussies over het gevaar van stoompluimpjes, die spontaan de bron van “heel gevaarlijke emissies” worden. Hoe zouden politici het vinden als de gewone burgers zich direct met de inhoud van hun werk bezighouden en er letterlijk continu over hun schouder wordt meegekeken wat zij aan het doen zijn? Waarschijnlijk krijg je dan ook als reactie dat je er toch niets van snapt.

Maar hoe opmerkelijk is het dat juist over dit soort zaken paginagrote artikelen verschijnen, terwijl als er een veiligheidsrecord wordt gehaald in de industrie, het niet eens verschijnt in de media. Op deze manier is er natuurlijk nooit een goed beeld van de industrie neer te zetten. De media bepalen hoe je als sector wordt neergezet en bereiken dat beeld door eenzijdig te berichten. Zelfs als de hele toestand in Rotterdam weer tot rust is gekomen en er weer volop nieuwe records op het gebied van veiligheid worden behaald, zal hier amper over worden geschreven. Dan verschijnen er geen weken achter elkaar gigantische artikelen over hoe goed het gaat. Dat interesseert blijkbaar niemand. Dat is geen sensatie.

En juist sensatie verkoopt en spreekt mensen aan. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de politiek zo reageert op dit soort zaken. Omdat ze willen profiteren van de sensatie. Want hiermee kun je laten zien dat je er ook fel tegen bent en dat je het schandalig vindt wat er is gebeurd. Maar geen enkele politicus gaat roepen dat het goed gaat bij een bedrijf en dat men trots is op de veiligheidsstandaard die bereikt is. Men gaat simpelweg niet in op het feit dat juist deze bedrijven de motor zijn van de grootste haven van de wereld. En op dat laatste punt is men dan weer wel trots.

Er wordt simpelweg vergeten dat dit soort bedrijven de basis van onze economie zijn.

Waar was de politiek toen er nog geen vuiltje aan de lucht leek te zijn? Toen was het een politieke beslissing om bedrijven meer vrijheden te geven. Nu zou het dan ineens niet meer goed zijn? Toentertijd stond de bemoeienis van de overheid de economie in de weg en moest het allemaal minder. Juist in een economisch voortvarende tijd leek het logisch om niet te veel te zeuren en burgers op het economische belang te wijzen. Nu, in economisch mindere tijden, ligt de focus heel anders. Komt er nu iets nieuws boven water, of heeft men simpelweg nooit goed genoeg gekeken?

Politiek bestaat nu eenmaal uit impulsen. Voor en na elke verkiezingen wordt er steeds weer een andere weg in geslagen. Als je maar voldoende reageert op het heersende klimaat, dan komt het wel goed. En dan kun je rustig vandaag iets anders beslissen dan wat je gisteren voor ogen had. Echter, veiligheid gedijt niet goed op impulsbeslissingen. Waarom was er in de economische hoogtijdagen niet gewoon meer focus voor veiligheid? De problemen bij die opslagterminal zijn echt al ouder dan de huidige economische crisis, dus daar kan het niet aan liggen. Aan het politieke klimaat ligt het waarschijnlijk eerder. Want als je jarenlang ergens geen aandacht voor hebt, moet je niet raar staan te kijken als later blijkt dat er iets anders is gedaan dan je had verwacht. Maar ja, dat levert nu eenmaal geen stemmen op, want de burgers willen kordaat optreden zien, geen langetermijnaanpak.

 

Chris Aldewereld is ingenieur Scheikundige Technologie en werkzaam als Adviseur Industriële Veiligheid.

Petrochem 3, 2021

21 april 2021

nieuws

Yolande Verbeek finalist Plant Manager of the Year 2021 verkiezing

AGENDA

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.