blog

Column: Slapende velden

Publicatie

31 okt 2012

Auteur

Evi Husson

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

De rol van nieuwe technologieën en efficiënte aanpak groeit in gasland Nederland de laatste tijd aanzienlijk. Wat eerst niet rendabel leek, krijgt nu een (tweede) kans, of velden die hun diensten al ruimschoots hadden bewezen, krijgen een tweede leven. Kleine gasvelden in de Noordzee tot ontwikkeling brengen, is altijd een erg dure aangelegenheid geweest, maar nieuwe, kleinere hoogtechnologische platformen bieden zowel economisch als technisch voordeel.

Ook kleine velden die werden achtergelaten omdat de winning niet meer rendabel leek, worden tegenwoordig opnieuw leven in geblazen. Wederom bieden kleinschaligheid en nieuwe technologie zoals geavanceerde 3D-seismologische methoden toekomstperspectief. Slapende velden worden zo gewekt.

Eveneens van grote betekenis voor het Nederlandse gas is het onlangs gegeven startsein voor de bouw van Gasopslag Bergermeer. Met de bouw van dit project wordt de grootste gasopslag, die toegankelijk is voor derden in West-Europa, gerealiseerd. Het tweede leven van het lege gasveld Bergermeer moet zorgen voor een betere marktwerking op de energiemarkt. Dit lijkt ook broodnodig als je ziet hoe in Amerika de gasprijzen de diepte in duiken door de opkomst van schaliegas. Er wordt in de VS momenteel zo’n vierhonderd miljoen kubieke meter onconventioneel gas gewonnen terwijl er volgens schattingen 63 biljoen kubieke meter onbewezen winbare aardgasreserves zouden zijn. Een gigantische hoeveelheid dus.

De weerstand bij de bevolking tegen het boren, het fracken en de mogelijke impact op het milieu bleken nauwelijks een rem op de ontwikkeling. Dat is in Nederland wel even anders. Het Britse bedrijf Cuadrilla moest zijn plannen om naar schaliegas te boren in Boxtel en Haaren in de koelkast zetten omdat de bevolking en overheid veel tegenwind boden. Er mag pas worden geboord wanneer de uitkomst van een onderzoek naar risico’s en gevolgen van het opsporen en winnen van schalie- en steenkoolgas, positief is. En de uitkomst laat door uitstel erg lang op zich wachten. De nieuwe deadline is niet de zomer van 2012, maar die van 2013.

Misschien is het niet slecht dat er nog geen groen of rood licht is gegeven. Zorgvuldig onderzoek is nu eenmaal noodzakelijk om alle risico’s en gevolgen van schaliegaswinning in kaart te brengen. Risico’s staan boven urgentie. Intussen kan het idee van boren en fracken naar onconventioneel gas bij het grote publiek rijpen en misschien enigszins draagvlak vinden. Laat dat schaliegas dus nog maar even slapen. Tijd, technologie en wijsheid brengen meestal raad.

#evihusson

Petrochem 4, 2021

28 mei 2021

nieuws

Shell en Enerkem willen kerosine uit afval maken

AGENDA

Deltavisie
Deltavisie 2021: Smart

Wanneer 17 Jun 2021
Locatie Online - live vanuit Rotterdam Ahoy

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.