blog

Column: Stay ahead of the game

Publicatie

12 dec 2014

Auteur

Wim Soetaert, Universiteit Gent

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

In dit blad las ik een artikel over Neste Oil dat biopropaan wil gaan produceren in Rotterdam en daar een investering van zestig miljoen euro voor veil heeft. Dat bedrag komt bovenop de 670 miljoen euro, die vier jaar geleden al werd geïnvesteerd in een biodieselfabriek op basis van nieuwe technologie. Neste Oil heeft sindsdien ook reeds een tweede – net dezelfde – fabriek gebouwd in Singapore. Volgens de technisch manager van de plant luidt het devies bij Neste Oil: Stay ahead of the game. Hij vindt dat bijzonder motiverend en uitdagend. Alle complimenten inderdaad voor Neste Oil, een bedrijf dat tegen de stroom in durft te roeien. En dat is niet vanzelfsprekend, want bij veel andere bedrijven is de atmosfeer behoorlijk somberder.

Pessimisme

De ambities van de meeste bedrijven reiken vandaag niet verder dan de dagelijkse job zo goed mogelijk uit te voeren. Nieuwe technologie, investeringen en andere avonturen zijn gewoon ondenkbaar geworden. Om dat pessimisme te verantwoorden, zijn alle redenen goed: hoge energiekosten, schaliegas in de Verenigde Staten, hoge loonkosten, hoge grondstofprijzen en in het algemeen gewoon onzekerheid over de toekomst. Afgezien van het feit dat dit reële problemen en beperkingen zijn, vormen ze in wezen niets nieuws. Onzekerheid over de toekomst en hoge kosten hebben we altijd al gehad.

Ik denk dat het fundamentele probleem daar niet zit, maar eerder tussen de oren van de mensen en in de structuren van de organisaties. De vraag is waar men op focust: op de problemen of op de opportuniteiten. Want die opportuniteiten zijn er ook: je kan vandaag heel goedkoop geld lenen voor een goed project, nieuwe technologie kan nieuwe markten openen of de productiekosten reduceren, door de Europese economische integratie kunnen we vandaag meer dan vijfhonderd miljoen consumenten bereiken, enzoverder. De meesten zien echter enkel de problemen, niet de mogelijkheden.

Het is een typisch Europese ziekte. Dit is een oud continent en dat merk je aan zowat alles. Recent had ik met iemand een flink gesprek over industriële vernieuwing en dat was absoluut geen succes. Zijn basisinstelling was dat hij alles al eens had gezien en het was allemaal niets geworden. De man was niet eens zo oud, dus daaraan kon het niet liggen. Het bleek vooral een reflectie van de algemene mentaliteit in zijn bedrijf te zijn. Dat is puur vergif voor een organisatie, want met die ingesteldheid is elke innovatie tot mislukken gedoemd. Mensen die vooruit willen, gedijen gewoon niet in zo een organisatie: ofwel verlaten ze snel weer het bedrijf, ofwel worden ze al net zo gefossiliseerd als de andere medewerkers.

Verandering

Verandering is erg moeilijk geworden in Europa. Precies omdat een aantal dingen niet goed gaat, plooit iedereen zich terug op de eigen zekerheden. Of dat nu gekende markten en technologieën zijn voor de bedrijven of verworven rechten voor de vakbonden, in wezen is dat net hetzelfde. Vergelijk dat maar eens met het vooruitgangsgeloof en het bijhorende optimisme dat in de groeilanden heerst. Of in de creative destruction die in de Verenigde Staten wordt beleden. Daar valt wat van te leren. Europa moet dringend dynamischer worden, en dat is vooral een kwestie van geloof in eigen kunnen en de juiste keuzes durven maken. Want het is echt een keuze hoe we tegen de dingen aankijken en handelen. Als het zo verdergaat, wordt het hier een kerkhof van vergane glorie. Willen we dat? Of hebben we de ambitie om in de voorhoede te spelen? Aan ons de keuze.

Wim Soetaert

Prof. Wim Soetaert is verbonden aan InBio.be, expertisecentrum voor industriële biotechnologie en biokatalyse van de Universiteit Gent.

Wim Soetaert, Universiteit Gent

Neem contact op - Bekijk profiel

Petrochem 4, 2021

28 mei 2021

nieuws

Shell en Enerkem willen kerosine uit afval maken

AGENDA

Deltavisie
Deltavisie 2021: Smart

Wanneer 17 Jun 2021
Locatie Online - live vanuit Rotterdam Ahoy

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.