blog

Column: Tenenkrommend

Publicatie

14 dec 2012

Auteur

Evi Husson

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

De laatste maand van het jaar is ingezet. Tijd om de boel eens te evalueren. En misschien ook wel om goede voornemens te maken? De crisis heeft er het afgelopen jaar bij veel bedrijven stevig in gehakt. Toch heeft het diverse bedrijven er niet van weerhouden te investeren in groene chemie. En met resultaat.

Consortia werden gesmeed, pilotplants gebouwd en een aantal onderzoekers deed geniale vondsten. Solvay wil bijvoorbeeld biogebaseerde chemie ontwikkelen uit suikerriet, Duitse onderzoekers hebben uit wei een coating ontwikkeld die levensmiddelen luchtdicht verpakt, TNO werkt samen met verffabrikanten aan coatings op basis van biologische grondstoffen, Avantium opende in Geleen een pilot plant voor de productie van PEF (een bio-alternatief voor PET), BASF stapt samen met Cargill en Novozymes in de ontwikkeling van bio-acrylzuur en het richt samen met Purac een joint venture op voor de productie en verkoop van barnsteenzuur op biologische basis. Deze en vele andere initiatieven hebben momenteel nog niet voldoende draagvlak om de oliegebaseerde alternatieven van de troon te stoten, maar ze zetten wel weer een stapje in die richting.

Ook kennisinstellingen hebben zich van hun groene kant laten zien. Begin juni werd Bio Base Europe geopend, een open innovatie- en opleidingscentrum met een Pilot Plant in Gent en een Training Centrum in Terneuzen. En Wageningen University wil met vier agrarische hogescholen onderwijs op het gebied van de biobased economy ontwikkelen. Wederom een mooi initiatief dat hopelijk veel groene denkers aantrekt en liefst ook veel jongeren voor techniek laat kiezen.

Jongeren zijn de toekomst en moeten extra worden gestimuleerd om te kiezen voor techniek. En dan gaat het wel om álle jongeren. Niet alleen meiden, zoals de laatste tijd zo vaak wordt geroepen. De campagne Science: it’s a girl thing en berichtgevingen dat techniek “sexy” moet zijn en er meer vrouwelijke bèta’s topposities moeten bekleden, doen mijn tenen toch enigszins krommen. Soms lijkt het wel of de keuze voor techniek, al dan niet groen, zelfs ondergeschikt wordt aan het geslacht. Laten we ons met z’n allen vooral concentreren op inhoud en zaken die echt verschil kunnen maken om te komen tot een duurzame toekomst. Man, vrouw, jong of oud, … vergroenen is al moeilijk genoeg.

#evihusson

Petrochem 4, 2021

28 mei 2021

nieuws

Shell en Enerkem willen kerosine uit afval maken

AGENDA

Deltavisie
Deltavisie 2021: Smart

Wanneer 17 Jun 2021
Locatie Online - live vanuit Rotterdam Ahoy

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.