blog

Column: Uitzicht op havens en Hooglanders

Publicatie

24 jun 2014

Auteur

Niko van Gent

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

‘Rozenburg? Dat is toch die Rotterdamse enclave in the middle of nowhere? In dat grauwe, sombere en grijze haven- en industriegebied werkte jij toch al die jaren? Wat zoek jij met je Zwitserlevengevoel nog op de Landtong Rozenburg?’ Het was mijn buurman die me dit vroeg. ‘De Vink’, zei ik enthousiast. ‘De Vink?’

Met de eerste regels uit deze column verklap ik gelijk waar mijn Rozenburg ligt, maar zo simpel ligt het niet. Even een stapje terug.

Promoten

Vóór mijn communicatiejaren heb ik bij hetzelfde chemiebedrijf jarenlang op de afdeling personeelszaken gewerkt. Een ervaring die ik voor geen goud had willen missen. Het was nog in de tijd dat navigeren alles te maken had met anatomische verschillen in het brein. Ik had in die periode een afspraak met een bezoeker uit Noord-Holland. Uren later dan gepland rinkelde mijn witte toetsentelefoon. ‘Ik kan de Merseyweg in Rozenburg nergens vinden’, hoorde ik iemand hopeloos door een hoorn roepen. ‘Waar bent u nu?’, vroeg ik de spoorzoeker. ‘Op Schiphol…’ Zijn reactie liet ik rustig landen. Schiphol? Vlieg op dacht ik stilletjes.

Het wordt de hoogste tijd om Rozenburg Z-H en de chemie meer te promoten, dacht ik. Niet wetende dat ik daar jaren later mijn professie van mocht maken. Weer later was ik namens ons bedrijf nauw betrokken bij de eerste “excursiefabriek” van de Stichting EIC Mainport Rotterdam. Het Educatief Informatie Centrum (EIC) zat in de beginjaren weggestopt in de catacomben van een energiecentrale op de Maasvlakte. We droomden toen van een eigen gebouw op de Landtong Rozenburg.

Dat gebied stond in die jaren niet bekend als een duurzaam en afvalloze groene omgeving, maar dat is nu wel anders. Met de komst van hét EIC staat er sinds 1995 een gebouw waar je U tegen kunt zeggen. Jaarlijks komen twintigduizend scholieren en studenten met de bus naar Rozenburg om bij het EIC de havenexpositie te bekijken en vervolgens met de bus op excursie te gaan naar verschillende chemiebedrijven. Eén ding is zeker: het aantal chemiestudenten stijgt rap.

Feestje

In het jaar dat ik met pensioen ging (2010) werd Rozenburg als zelfstandige gemeente opgeheven en hoorde het bij Rotterdam. Toch heeft het huidige Rozenburg nog steeds de saamhorigheid en eigenheid van een dorp en die twee trekken mij regelmatig het water over. Een overtocht met de pont tussen Maassluis en Rozenburg vind ik nog steeds een feestje. Ik wandelde daarom in mei over De Landtong en droomde even weg. Vier jaar geleden heb ik afscheid genomen van mijn werkzame leven bij ICI Holland en Huntsman Holland. Mijn onvergetelijke afscheidsfeest Het leven is chemie in het EIC op die mooie Landtong was een moment met een gouden randje. Omringd door lieve familie, collega’s, gasten en vrienden, en een programma vol verrassingen. Wat een bedrijf…! Ik werd wakker tussen herkauwende Schotse hooglanders en grazende konikpaarden, en zag voor het eerst De Vink.

De Vink

Sinds maart 2014 staat er op De Landtong een uitkijktoren met de gevleugelde naam De Vink. De verre kijker is vernoemd naar een boerderij die vroeger (1727) op de plek stond waar nu de uitkijkpost staat. De elegante stalen constructie is ontworpen door Rozenburger Ronald Bakker. Het ontwerp verwijst naar de open constructies die je ook ziet bij de chemische installaties in het Rotterdamse havengebied. En de drie balustrades lijken wel op containers die worden gelost. Ronald ontwierp ook het Calandpark dat op 17 mei feestelijk werd geopend.

Rond deze tijd van het jaar maken veel toeristen gebruik van de veerdienst Maassluis – Rozenburg. Toch buigt bijna niemand af naar deze nieuwe natuur, want men rijdt rechtstreeks door naar Zeeland of nog verder. U moet niets, maar een wandeling over de Landtong Rozenburg is meer dan de moeite waard.

Reageren? niko_van_gent@xs4all.nl

Petrochem 2, 2022

13 april 2022

nieuws

Gunvor bereidt bouw Rotterdamse biobrandstoffenfabriek voor


Vier de industrie tijdens het iLinqs Festival

Wanneer 22 Jun 2022-23 Jun 2022
Locatie RDM Onderzeebootloods Rotterdam

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.