blog

Column: Weg

Publicatie

7 aug 2013

Auteur

Evi Husson

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

Dat schaliegas op dit moment voor veel speculaties en nieuwe strategieën zorgt, hoeft niet gezegd. De gasprijzen liggen in Amerika ontzettend laag waardoor ook diverse Europese bedrijven met het idee spelen hun nieuwe investeringen niet in Europa maar aan de andere kant van de oceaan te doen. De gasprijs is hier twee tot drie keer zo hoog als in de Verenigde Staten. Maar of schaliegas een blijvertje is, daarover zijn de meningen verdeeld.

Ook tijdens het jaarcongres Deltavisie vond het publiek het lastig om de toekomst in de glazen bol te kunnen ontwaren. Maar zolang je cashflow positief is, moet je niet teveel in mineur gaan zitten, werd geopperd: ‘We moeten ons niet helemaal gek laten maken. Als de grote fabrieken niet in Europa worden gebouwd, wil dat niet zeggen dat Europa weg is. We hebben een Europese markt en die doet het.’

We doen het nog niet zo slecht in Europa, hoewel er ook danig wat bedrijven het water aan de lippen staat. Veel bedrijven in Nederland produceren meer per geïnvesteerd kapitaal dan hun Amerikaanse collega’s door innovatie en energie-efficiëntie. Meer doen met minder mankracht, kapitaal en middelen. Als de druk hoog is, neemt creativiteit vaak toe. Daarom is het belangrijk om juist nu te blijven innoveren, de juiste mensen aan elkaar te koppelen en niet te denken in problemen maar in oplossingen. De crisis en gasprijs dwingen om nu meer dan ooit na te denken en een ander spel te spelen, met of zonder schaliegas.

Of schaliegas blijft of niet, op korte termijn zal het industrielandschap nog danig veranderen. Is dat erg? Volgens mij niet. Mijn verwachting – en hoop – is dat Europa er uiteindelijk veel sterker uit zal komen. Ik ben het dan ook volledig eens met wat Paul Smits, CFO Havenbedrijf Rotterdam, zei tijdens het congresdebat. ‘Je moet niet verlangen naar de situatie van vóór de crisis. Dan zullen we allemaal doodbloeden.’ Laten we vooruit kijken en zoeken naar mogelijkheden om het nog beter te doen. De weg naar continue verbetering. En die weg ligt volgens mij in Europa.

#evihusson

Petrochem 4, 2021

28 mei 2021

nieuws

Shell en Enerkem willen kerosine uit afval maken

AGENDA

Deltavisie
Deltavisie 2021: Smart

Wanneer 17 Jun 2021
Locatie Online - live vanuit Rotterdam Ahoy

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.