nieuws

Borealis investeert miljard in nieuwe Antwerpse fabriek

Publicatie

8 okt 2018

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

Borealis, project

De plannen voor een nieuwe propaandehydrogeneringsfabriek in Antwerpen gaan door. Borealis heeft na een succesvolle FEED-studie definitief besloten dat de PDH-fabriek er moet komen, op haar bestaande site in Kallo. In het eerste halfjaar van 2022 zou de fabriek moeten opstarten.

Borealis kiest voor Kallo als vestigingsplaats voor de PDH-fabriek vanwege synergiën met de bestaande PDH-eenheid op de site en omdat er daardoor al ervaring is met propeenproductie en -handling. De bestaande dehydrogeneringseenheid, waarin propaan wordt omgezet in propeen, heeft een capaciteit van 480.000 ton per jaar. De nieuw te bouwen fabriek krijgt een productiecapaciteit van 750.000 ton per jaar. Daarmee wordt het een van de grootste PDH-fabrieken ter wereld.

Voor de handling van propeen en de grondstof propaan schakelt Borealis Oiltanking Antwerp Gas Terminal in als logistieke partner op lange termijn. Hiervoor gaat Oiltanking een nieuwe opslagtank bouwen met een capaciteit van 135.000 kubieke meter propaan. Air Liquide zal het waterstof afnemen, dat als bijproduct ontstaat tijdens het dehydrogeneringsproces.

Technologie

Borealis heeft gekozen voor de Oleflex-technologie van Honeywell UOP, een alom gebruikte technologie voor de productie van propeen. Ineos, dat eveneens plannen heeft voor de bouw van een propaandehydrogeneringsfabriek, heeft overigens gekozen voor een andere technologie: Catofin van McDermott’s Lummus. Ook de fabriek van Ineos krijgt een productiecapaciteit van 750.000 ton propeen per jaar maar zal in 2023 worden opgeleverd. De beslissing waar de fabriek wordt gebouwd, is nog niet genomen, maar zowel Antwerpen als Rotterdam worden genoemd als mogelijke vestigingsplaats.

Petrochem 6, 2019

18 juni 2019

Deltavisie
Deltavisie 2019: The Human Element

Wanneer 20 Jun 2019
Locatie Innovatiekracht, Plaatweg 15, 3202 LB Spijkenisse