Vanuit de overtuiging dat ‘science can change the world’ geven DSM en haar samenwerkingspartners innovaties een duwtje in de rug middels de Bright Minds Challenge. Gisteren werd wetenschapper Ernesto Julio Calvo uit Argentinië uitgeroepen tot winnaar. De eerste prijs werd uitgereikt door DSM CEO Feike Sijbesma.

De uitvinding waar Calvo en zijn team aan werken onder de naam Inquimae, behelst een nieuwe manier om lithium op te wekken. Lithium wordt volop gebruikt in batterijen. Het winnen van lithium gebeurt nu op een manier die een negatieve impact heeft op het milieu en bovendien erg lang duurt. Calvo: ‘We hebben een elektrochemische methode ontwikkeld waarbij lithiumchloride vrij komt. Deze lithium kan worden toegepast in bijvoorbeeld elektrische auto’s en mobiele telefoons.’

Rob van Leen, hoofd innovaties bij DSM vertelt dat DSM een missie heeft. ‘We willen de ecologische voetafdruk verkleinen, we streven naar 100 procent hernieuwbare energie en we willen anderen helpen om hier ook hun bijdragen aan te leveren. Om die reden willen we kleine bedrijven die fantastische ideeën hebben en op zoek zijn naar manieren om dit verder uit te werken, helpen om dit daadwerkelijk te realiseren.’
De focus van de Bright Minds Challenge van dit jaar lag op het ontwikkelen van een oplossing waarmee zonne-energie of duurzame energieopslag kan worden bevorderd. Voorwaarden waren dat de oplossing gepatenteerd moest zijn en klaar om op te schalen. ‘De drie finale ideeën zijn niet direct concepten die aansluiten op de core business van DSM, maar daar gaat het ook niet om’, legt Van Leen uit. ‘Het consortium biedt toegang tot kennis, ervaring en middelen en op die manier krijgt de winnaar de hulp die het nodig heeft om te kunnen opschalen.’ Winnaar Inquimae is beloond met 500 uur ondersteuning van experts werkzaam bij DSM of één van de samenwerkingspartners.

Ook de twee andere finalisten waren niet voor niets afgereisd naar Nederland. Richard Awuor from Cellulike uit Tanzania ontvangt 250 uur expertbegeleiding en Howard Weinstein from Solar Ear uit Brazilië ontvangt 125 uur ondersteuning. DSM en haar partners zijn in oktober 2016 gestart met deze challenge. Er waren 55 inzendingen vanuit 22 landen.