Nima Tolou, mede-oprichter van de start-up Flexous en universitair docent in precisiemechatronica aan de TU Delft is verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2018. Hij ontving de Prins Friso Ingenieursprijs in het bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel. Jan Klok, Principal Technologist bij Paqell en Scientific Project Manager bij Wetsus, won de publieksprijs voor zijn ontzwavelingstechnologie. 

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) kent de prijs jaarlijks toe aan de ingenieur die zich onderscheidt in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap. Tolou gebruikte zijn kennis van elastische mechanismen en micro-elektromechanische systemen (MEMS) voor het ontwikkelen van een horloge met een compleet nieuw tijdmechanisme. Een techniek die al 350 jaar wordt gebruikt zette hij daarmee op z’n kop. De door hem ontworpen oscillator die het traditionele drijfveermechaniek in het horloge vervangt, is ook op andere manieren te gebruiken. In een horloge zet de oscillator energie namelijk om in bewegingen, maar het tegenovergestelde – bewegingen omzetten in energie – blijkt ook mogelijk. Met dat principe heeft Tolou een sleutel in handen voor batterijloze sensoren en andere microwatt apparaten die hun energie uit de omgeving halen. Het toepassingsgebied is enorm: van Internet of Things tot de healthcare sector.

Publieksprijs

Jan Klok, Principal Technologist bij Paqell en Scientific Project Manager bij Wetsus, kwam als winnaar naar voren uit de publieksstemming. Klok zorgt voor een belangrijke vergroening, onder andere binnen de traditionele olie- en gassector. Zijn onderzoek heeft een sterk verbeterde ontzwavelingstechnologie opgeleverd, waarbij bacteriën het werk doen en er minder bijproducten tijdens het proces vrij komen.

De drie kanshebbers voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2018 zijn bekend. De genomineerden zijn: Sander den Blanken RO (directeur bij Arup), Jan Klok (principal technologist bij Paqell en scientific project manager bij Wetsus) en Nima Tolou (assistant professor op de afdeling precision and microsystems engineering aan de TU Delft en co-founder van Flexous en Kinergizer). Op 21 maart wordt door een vakjury en publieksstemming bepaald wie de prijs in de wacht sleept en zich Ingenieur van het Jaar mag noemen.

Ir. ing. Sander den Blanken (44) is civiel ingenieur en leidt als algemeen directeur van Arup Nederland complexe infrastructurele projecten. Onder zijn leiding won Arup onder meer de Nationale Staalprijs voor de Paleisbrug in Den Bosch (2016) en een eervolle vermelding tijdens de Betonprijs 2017 voor de Dafne Schippersbrug in Utrecht.

Dr. ir. Jan Klok (34) studeerde biotechnologie aan de Wageningen Universiteit en promoveerde op het verwijderen van zwavelverbindingen uit gas. Momenteel werkt hij als procestechnoloog bij Paqell en is hij projectmanager bij Wetsus, European Centre of Excellence for Sustainable Water Technology in Leeuwarden. Bij Wageningen University & Research is hij gastonderzoeker.

Dr. eng. Nima Tolou (35) promoveerde aan de faculteit Biomechanical Engineering van de TU Delft. Daarna werkte hij als fellow bij de Optical and Semiconductor Group aan Imperial College London. Momenteel is hij universitair docent aan de faculteit Precision and Microsystems Engineering van de TU Delft.

Momenteel staan de volledige profielen van de finalisten online en start de publieksstemming. Het publiek kan tot en met 18 maart een stem uitbrengen. Vervolgens wordt aan de hand van zowel de bevindingen van de vakjury als de publieksstemming de uitslag bepaald.

Dag van de Ingenieur

Op 21 maart wordt, tijdens de Dag van de Ingenieur bij het Groningen Engineering Center van de Rijksuniversiteit Groningen, bekend gemaakt wie de prijs in de wacht sleept en zich Ingenieur van het Jaar en daarmee winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs 2018 mag noemen. KIVI is de beroepsvereniging van ingenieurs in Nederland sinds 1847 en zet zich in voor het ondersteunen van ingenieurs in hun beroepsuitoefening. KIVI werkt met dit doel samen met de technologische industrie, kennisinstellingen, het hoger onderwijs en wereldwijd met andere beroepsorganisaties voor ingenieurs.