Oleon heeft in Ertvelde (havengebied Gent) een nieuwe fabriek geopend waarin zonnebloemolie wordt omgezet in ingrediënten voor smeerstoffen, autolakken en duurzame cosmetica. Het bedrijf investeerde twintig miljoen euro in de nieuwe productie-eenheid die een capaciteit van 14.125 ton per jaar heeft.

In de fabriek heeft Oleon nieuwe technologie toegepast waarmee het productieproces stevig is geoptimaliseerd. De hoeveelheid verkregen isostearinezuur is daardoor meer dan verdubbeld, van 15 tot 38 procent. Ook innovatief is het het gebruik van zonnebloemolie in plaats van raapzaadolie als grondstof. Die wordt via binnenvaartschepen uit Frankrijk aangevoerd.

Biologisch afbreekbare smeeroliën

Oleon maakt in de fabriek twee grondstoffen. ‘Het grootste deel is isostearinezuur van superieure kwaliteit’, stelt Eddy Feijen, managing director Base Oleon Chemicals. ‘Dit zuur is goed bestand tegen oxidatie en blijft bovendien vloeibaar bij lage temperaturen. Daardoor is het een ideaal ingrediënt in biologisch afbreekbare smeeroliën. Die gaan zeer lang mee en worden bijvoorbeeld in de tandwielkasten van windturbines gebruikt. Een andere toepassing voor isostearinezuur is duurzame cosmetica, ook een sterk groeiende markt.’

Naast isostearinezuur maakt Oleon in de nieuwe fabriek ook dimeerzuur. Dit wordt gebruikt als waterafstotende grondstof in polyamides, polesters en epoxyharsen. Dimeerzuur is naast waterafstotend ook uv-bestendig. Daardoor is dimeerzuur geknipt als basis voor autolakken.