Met de bouw van een nieuwe fabriek om plastic te recyclen breidt de circulaire plastic hub in de Amsterdamse haven zich uit. Plastic Recycling Amsterdam (PRA), een samenwerking tussen Umincorp en Milieu Service Nederland, is onlangs gestart met de bouw van een fabriek.

Het betreft een modulair uit te breiden fabriek die in eerste instantie jaarlijks 17.000 ton plastics gaat verwerken en geschikt gaat maken voor hergebruik. In de fabriek worden de ingezamelde plastics eerst gewassen, versnipperd en vervolgens door een magnetisch bad geleid. Met behulp van ‘Magnetic Density Separation’ (MDS) technologie kunnen de plastics worden gescheiden met 99 procent zuiverheid, doordat verschillende plastics een verschillend gewicht hebben. Deze technologie is oorspronkelijk ontwikkeld aan de TU Delft. De gesorteerde plastics kunnen vervolgens worden opgewerkt tot volwaardige nieuwe verpakkingsmaterialen. Ten opzichte van traditionele plastics worden met dit circulaire proces 90 procent CO2 en 75 procent aan kosten in de keten bespaard.

Port of Amsterdam is trots op de vestiging van PRA. Recyclebare plastics worden te zijner tijd dus met de innovatieve MDS-technologie door PRA omgezet in grondstoffen voor nieuwe plastics, terwijl niet-recyclebare plastics al door Integrated Green Energy Solutions Amsterdam worden omgezet in transportbrandstof. Daarmee worden oplossingen voor gebruikte plastics geboden en vormt Port of Amsterdam een echte circulaire plastic hub.