nieuws

Brussel vraagt europarlement fiat voor test chemicaliën

Publicatie

16 nov 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

STRAATSBURG – Andere EU-instanties roepen het Europees Parlement op in te stemmen met een compromistekst om tienduizenden chemische stoffen te registreren en te testen. 'Het is in het belang van alle burgers snel te kunnen beginnen', zei staatssecretaris Bach (Milieu) van huidig EU-voorzitter Engeland dinsdag in het parlement.
Het testen van chemicaliën moet vele duizenden alledaagse producten veiliger maken voor mens en milieu. 'Het is een van de verregaandste, complexe en omstreden voorstellen ooit in de Europese politiek', zei Europees commissaris Verheugen (Industrie). Het is tijd om bedrijven eindelijk zekerheid te geven, stelde hij.
Het europarlement stemt donderdag over het voorstel. Partijen zijn echter erg verdeeld. De meeste kans maakt een compromis van christendemocraten en socialisten, opgesteld door onder anderen CDA'er Ria Oomen. Bedrijven hoeven daardoor iets minder gegevens in te leveren dan in het oorspronkelijke voorstel.
De EU-landen en de Europese Commissie kunnen zich vrijwel geheel vinden in deze tekst. Een snelle invoering is dan mogelijk. Het compromis stuit echter op verzet bij europarlementsleden die meer belang hechten aan milieubescherming. Onder hen de PvdA'ers Dorette Corbey en Max van den Berg en GroenLinks, dat een alternatief heeft opgesteld. 'Bedrijven krijgen te veel uitzonderingen', zeiden Corbey en Van den Berg dinsdag. 'Twee derde van de chemische stoffen dreigt buiten de controle te vallen. Een betrouwbaar beheer van het systeem komt daarmee in gevaar.'
Verheugen is het daarmee oneens. 'De aanpassingen verzwakken het oorspronkelijke voorstel niet', zei Verheugen. 'Ze maken het voorstel beter werkbaar, beter te handhaven en goedkoper. Ik roep het Europees Parlement op voor het compromis te stemmen'.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Neste investeert 1,9 miljard in nieuwe Rotterdamse fabriek

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.