Avantium heeft een subsidie van 3,5 miljoen euro ontvangen uit het EU Horizon Europe-programma voor zijn deelname aan het onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma ICONIC. In dit project wordt onderzocht hoe CO2 in mierenzuur kan worden omgezet. Mierenzuur is een belangrijk ingrediƫnt in de productie van eiwitten.

Het project start in januari 2025 en heeft een looptijd van vier jaar. Avantium zal in dit project haar Volta Technology platform-technologie inzetten. Het bedrijf maakt gebruik van elektrochemie om CO2 om te zetten in chemische bouwstenen. In het ICONIC-project zal Avantium de elektrochemische cel verder opschalen om CO2 uit raffinaderijgassen om te zetten in mierenzuur. Dit mierenzuur zal vervolgens worden gebruikt om producten met toegevoegde waarde te produceren, zoals eiwitten voor diervoeder en alternatieven voor palmolie.

Het totale project kan rekenen op een Europese subsidie van 15 miljoen euro. In het project wordt het hele proces gedemonstreerd, van CO2-afvang tot de productie van waardevolle eindproducten.
Er nemen twaalf partijen deel aan het project, naast Avantium zijn dat uit Nederland en Belgiƫ onder andere Procter & Gamble, NoPalm, Bio Base Europe Pilot Plant, TNO en CO2 Value Europe.