nieuws

Chemieregels vallen goedkoper uit voor bedrijven

Publicatie

10 dec 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

LUXEMBURG – Staatssecretaris Karien van Gennip verwacht dat het compromis voor de Europese verordening voor registratie van chemische stoffen (Reach) tot lagere kosten voor het Nederlandse bedrijfsleven leidt dan vorig jaar geraamd. Ze wil de daling nog niet kwantificeren. Ze is optimistisch over de inhoud en de politieke haalbaarheid van het nu voorliggende compromis van EU-voorzitter Groot-BrittanniĆ«.
'Er is heel veel draagvlak voor het Britse voorstel, dat aanzienlijk vriendelijker is voor het bedrijfsleven. Ik verwacht eind november een politiek akkoord', zei Van Gennip van Economische Zaken dinsdag na afloop van de Europese ministerraad voor het concurrentievermogen in Luxemburg. 'Het was opvallend dat nu vrijwel alle collega's de belangen van het midden- en kleinbedrijf noemden, zowel met betrekking tot de kosten als tot het innovatief vermogen', verklaarde de staatssecretaris in een korte toelichting op de bijeenkomst.
Vorig jaar werd nog uitgegaan van eenmalige kosten van 250 miljoen euro voor het Nederlandse bedrijfsleven om zich Reach eigen te maken en vervolgens jaarlijks 46 miljoen euro voor het testen en registreren van geproduceerde of ingevoerde chemische stoffen. Beide kosten zullen volgens Van Gennip dalen, onder andere ook omdat de overheid het bedrijfsleven adviseert hoe met Reach om te gaan.
De staatssecretaris is overigens tegen de verplichting om stoffen samen met concurrenten te testen. 'Bij dierproeven vind ik dat prima, maar in andere gevallen moet je onder die verplichting uit kunnen.' Ze juicht vooral toe dat stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen vooralsnog niet verplicht worden getest. Dit komt vooral het mkb ten goede. Overigens komen de ministers in november pas tot een akkoord in eerste lezing. H
et verdeelde europarlement wil ook nog dit jaar in een eerste ronde stemmen over het voorstel. Daarna volgt nog een tweede ronde om amendementen uit te onderhandelen. Als dat niet lukt, gaan beide partijen aan tafel om tot een compromis te komen. De geplande invoerdatum op nationaal niveau van 1 april 2007 kan volgens staatssecretaris Van Gennip nu al worden vergeten, gezien de controverses rond het voorstel.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.