nieuws

‘Chodorkovski in strafkamp Oost-Siberië’

Publicatie

20 okt 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

MOSKOU – De voormalige oliemagnaat Michaïl Chodorkovski is overgebracht naar een strafkamp in het oosten van Siberië. Dat heeft het Russische persbureau Ria Novosti donderdag gemeld.
Het persbureau beroept zich op een anonieme bron in de justitiële inrichting. De advocaten van Chodorkovski zeggen nog geen officiëel bericht te hebben ontvangen over de plaats waar het voormalige hoofd van het oliebedrijf Yukos wordt opgesloten.
Chodorkovski werd in september veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens fraude en belastingontduiking. Op 10 oktober werd hij op transport gezet vanuit de gevangenis in Moskou waar hij in voorarrest zat. Sindsdien is zijn verblijfplaats onbekend. Volgens de jongste berichten is hij nu geplaatst in strafkolonie nummer 10 bij de stad Tsjita.
Volgens veel mensenrechtenorganisaties en juridische waarnemers was het proces tegen Chodorkovski en zijn zakenpartner Lebedev politiek gemotiveerd. Het Kremlin zou zich hebben gestoord aan de politieke ambities van het Yukos-hoofd en meer greep willen krijgen op het succesvolle oliebedrijf. Door Chodorkovski in een uithoek van Rusland op te sluiten, zou Moskou er zeker van zijn dat hij nauwelijks contact heeft met de buitenwereld en geen invloed op de maatschappij uitoefent.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Roel Jolling is Plant Manager of the Year 2022

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.